Confortul porcilor- sursa nesecata de subventii

Chiar daca incepand din acest an au disparut subventiile la porcine si pasari, romanul este inventiv si gaseste noi forme de sprijin pe cap de animal.
VALURILE AU TOTUSI UN SUPORT
Cu putin timp in urma inseram in coloanele ziarului nostru un material despre ajutoarele de stat pe care Ministerul Agriculturii intentioneaza sa le acorde pentru bunastarea cresterii pasarilor si a porcilor. Suma se ridica la vreo 300 de milioane de euro. Materialul nostru, dar si alte materiale pe aceeasi tema au facut valuri zilele acestea. Mai marii agriculturii salajene printre care si directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, dl. Gabriel Rosan se arata nemultumit ca se ia in deradere „geniala” initiativa a lui Mihail Dumitru, ministrul agriculturii. Comentariile au mers de la comparatiile dintre pensionari si porci, pana la metode zen de relaxare a guitatorilor.
CUM SA MAI SPORIM CONFORTUL PORCILOR?!
Discutand zilele acestea cu cativa dintre patronii crescatoriilor de porci din Cehu Silvaniei (SC ADEN SRL, AGRO Emy SRL, AGRO Anel SRL) acestia afirma ca fermele lor sunt construite dupa cele mai exigente norme europene si nu vad cum ar putea spori confortul suinelor. Moni Zoltan, unul dintre patroni imi spunea ca hrana, aerul, apa sunt toate administrate pe baza de computer, suprafata pe cap de animal este cea impusa de standardele internationale asa ca subventiile pentru confortul si bunastarea porcilor ar putea fi primite in aceste conditii date. Cum investitorii doresc sa-si exinda afacerea, poatele noile ferme vor fi construite in asa fel incat sa fie imbunatatite conditiile de crestere a animalelor, dupa cerintele ministrului de resort.
FARA SPRIJIN DE LA STAT NU REZISTI PE PIATA
Potrivit lui Ioan Tarau, seful serviciului Ajutoare de stat si masuri de piata din cadrul Centrului Judetean APIA Salaj, incepand cu acest an au disparut subventiile prevazute in Tratatul de Aderare, care au fost negociate pe termen de sase ani, respectiv trei ani dupa integrare. Asa ca ministerul cauta alte forme de sustinere a crescatorilor de porci si pasari. Amintim ca subventia pe cap de suina de 100 de kilograme era de un milion de lei vechi.Numai in judetul Salaj exita sapte ferme de crestere si ingrasare a porcilor. Patronii lor, in repetate randuri s-au plans ca fara subventii nu vor rezista pe piata si au cerut sprijin, fie el si numai pentru a trece perioada de criza.
SUBVENTII ASCUNSE
Desi s-au facut glume pe aceasta tema, ministrul agriculturii arata ca „Singurele forme de ajutor pe care le putem da in domeniul cresterii pasarilor si porcilor sunt sub forma de imbunatatire a conditiilor de crestere a animalelor”. Cum s-ar zice, subventii nu se pot da, ca nu ne lasa Uniunea Europeana, dar Guvernul poate gasi o metoda prin care sa-i sprijine pe crescatorii de suine si pasari. Si atunci s-a gasit chichita cu confortul si bunastarea animalelor, careia UE ii acorda o atentie importanta. Bineinteles sunt subventii ascunse. De pilda se dau subventii pentru cereale, din care se fac furajele, evitandu-se astfel subventionarea directa pentru animale. Or fi ei cei de la Bruxelles cu ochii pe noi, dar nici inventivitatea romanului nu-i marginita.