Cea de a VI-a ediţie a Conferinţei de Sterilizare a început ieri la Zalău. Evenimentul are loc la Hotel Briliant Parc, organizat de Consiliul Judeţean Sălaj şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Tema conferinţei din anul acesta „Procedurile invazive şi siguranţa pacientului” oferă informaţii privind prevenirea riscului de infecţii în utilizarea dispozitivelor medicale invazive. Potrivit lui Laurenţiu Barna, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, la ediţia din acest an participă 240 de invitaţi din ţară şi din Marea Britanie.
Cum Spitalul din Zalău dispune de cea mai modernă componentă de sterilizare, unică în România, această a VI-a ediţie va găzdui în premieră o sesiune de întrebări şi răspunsuri privind „Organizarea şi funcţionarea unei Staţii Centrale de Sterilizare”, sesiune susţinută de specialişti din ţară şi din Anglia. De fapt, această Staţie de Sterilizare, finalizată în anul 2009, a fost realizată cu sprijinul major al fundaţiei britanice „Medical Support Romania”.
Cum era firesc, Conferinţa de Sterilizare a fost deschisă de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Laurenţiu Barna, care a ţinut să precizeze că evenimentul este „rezultatul ştiinţific al unei activităţi practice care se desfăţoară în spitalul nostru” şi le-a urat invitaţilor bun venit. Nu a omis să spună că din luna aprilie a acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a fost acreditat la înalte standarde. Şi conferinţele de sterilizare au fost un punct din cele 12 necesare pentru a obţine acreditarea. În speech-ul său, Patrick Colquhoum, conducătorul delegaţiei britanice, preşedintele Medical Support in Romania, care se află la a 75-a vizită pe plaiul mioritic, stop_coloana şi-a manifestat bucuria că s-a reîntâlnit cu fidelii participanţi la eveniment şi că Staţia Centrală de Sterilizare a devenit un indicator de calitate al activităţilor medicale. „Este incredibil ce progrese s-au făcut în prevenirea şi tratarea infecţiilor asociate îngrijirilor medicale. Siguranţa pacientului este astfel o responsabilitate importantă în procesul de îngrijire pentru întreg personalul medical”.
Din partea Consiliului Judeţean Sălaj, care are Spitalul Judeţean de Urgenţă în administrare şi care a accesat fonduri europene pentru modernizarea spitalului, la conferinţă a fost prezent preşedintele Tiberiu Marc. El a spus că oricâte investiţii s-ar face într-un spital, nu sunt suficiente. Sterilizarea, unul dintre elementele care concură la siguranţa pacientului a fost în Spitalul Judeţean nu doar o secţie oarecare, ci un sistem care are ca obiectiv siguranţa pacientului Dacă spitalul în întregime ar fi cum este la sterilizare, atunci cei care se adresează spitalului ar avea motive să fie mult mai optimişti, a spus Marc. În acest sens, el a menţionat că în curând vor începe lucrările de modernizare la Ambulatoriu, la Secţia de psihiatrie, la boli contagioase şi la tot ce este exterior Spitalului Judeţean. În incheiere, Marc le-a urat mult succes participanţilor la conferinţă.