Perioada directorilor de școli numiți prin detașare în interesul învățământului de apropie de final. În 15 octombrie se organizează concurs pentru ocuparea acestor posturi, la nivel național.

 

Concursul pentru posturile de conducere ale unităților de învățământ va debuta în data de 14 septembrie, în condițiile în care anul școlar 2021 – 2022 începe pe data de 13 septembrie. În data de 15 octombrie va fi organizată proba scrisă. Pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie se vor desfășura interviurile, la nivelul fiecărei școli. Deciziile de numire vor fi emise în perioada 20-22 decembrie, iar din 10 ianuarie, prima zi de școală din semestrul al doilea, noii directori și directori adjuncți își vor lua mandatele în primire.

“Important este să avem anul școlar viitor directori în fiecare școală numiți pe criterii de competență. Concursul va privilegia exclusiv criteriile de competență”, a dat asigurări ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Metodologia organizării concursului pentru ocuparea posturilor vacante de directori și directori adjuncți de școală a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

Pentru a putea participa la concurs, candidații trebuie să fie absolvenți ai învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare; să fie titulari în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată; să aibă o vechime în învățământul preuniversitar de minimum 5 ani; calificativul „Foarte bine“ acordat în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice Ministerului Educației; să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii 2 ani școlari încheiați, lucrați efectiv.

Directorul sau directorul adjunct al unității de învățământ, numit în funcție ca urmare a promovării concursului, va avea un mandat de 4 ani. Acesta va putea fi eliberat din funcție la propunerea motivată a consiliului de administrație al inspectoratului școlar județean, la propunerea motivată a două treimi dintre membrii consiliului de administrație al unității de învățământ sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a două treimi dintre membri.

Toți directorii de școli din Sălaj conduc prin detașare

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, în acest moment toți directorii unităților de învățământ (113 directori și 28 directori adjuncți) ocupă funcțiile de conducere prin detașare, având în vedere încheierea mandatului dobândit prin concurs. Aceștia vor putea participa la concursul pentru ocuparea funcției de director sau de director adjunct, potrivit calendarului de concurs și Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, aprobată prin ordinul 4.597 din 6 august 2021.

Pentru majoritatea directorilor și directorilor adjuncți, mandatele câștigate prin concurs, în anul 2016, au expirat în luna ianuarie a acestui an, fiind prelungite până în 31 august prin detaşare în interesul învăţământului.