Lipsa de predictibilitate și stabilitate în mediul privat, pe fondul măsurilor economice care pun presiune constantă pe antreprenori, precum și imposibilitatea acestora de a ține pasul cu salariile de la stat determină tot mai mulți sălăjeni să se orienteze către instituțiile bugetare. Un loc de muncă în sistemul public devine din ce în ce mai atrăgător în actuala situație economică, în special la poliție, jandarmerie sau armată, datorită beneficiilor de care se bucură angajații acestor structuri atât în timpul serviciului cât și după pensionare.

Pentru un post de agent de poliție la Cazier, studii medii, scos la concurs de Poliția Municipiului Zalău, s-au înscris nu mai puțin de 92 de persoane, o concurență cum nu a existat vreodată nici măcar la cele mai prestigioase facultăți din România.

Din cei 92 de candidați înscriși, au fost respinși 22 pentru că nu aveau dosarele complete, conform cerințelor din anunț, sau nu îndeplineau condițiile solicitate pentru participarea la concurs. Au rămas, așadar, 70 de candidați care se vor “bate” la proba scrisă pe postul de agent de poliție la Cazier, programată în data de 26 octombrie.

Tot luna aceasta, U.M. 02591 Zalău (Centrul Militar Județean Sălaj) a scos la concurs un post de referent debutant, studii medii, în cadrul biroului Evidență resurse și soluționare cereri. Și-au depus dosarele 39 de cadidați, fiind acceptați toți. La proba scrisă, din 14 octombrie, au fost declarați “admis” 9 candidați, care urmează a fi departajați de proba practică, programată în 22 octombrie, și proba interviu, din 28 octombrie.

În septembrie, pentru ocuparea unui post de subofițer tehnic principal – domeniul logistică, studii medii, în cadrul Jandarmeriei Sălaj, s-au înscris la concurs 54 de candidați, 31 dintre ei fiind respinși în faza de selecție a dosarelor. Au rămas în cursă 23 de concurenți, postul fiind adjudecat de cel care a obținut cea mai mare notă la proba scrisă -8,20.

Tot pentru un post la Jandarmerie, de această dată subofițer administrativ principal, studii medii, la popota unității, s-au înscris 10 candidați, iar după selecția dosarelor au mers mai departe la proba scrisă 8 candidați. Trei dintre ei au avut aceeași notă (8,50), câștigătorul fiind desemnat în urma unui interviu.

Și tot în septembrie, pentru un post de agent de poliție, studii medii, la Secretariat și administrativ în cadrul Centrului Medical Județean Sălaj, și-au depus dosarele 31 de candidați. Dintre aceștia, 8 nu au trecut de etapa de selecție a dosarelor. Postul, care a constat într-un examen scris, tip grilă, a fost obținut de candidatul care a avut cea mai mare notă – 9,50.