Fiecare salariat din Romania beneficiaza de un anumit numar de zile de concediu legal de odihna. In legislatia in vigoare exista prevederi care stabilesc clar ce se intampla in cazul in care un salariat nu reuseste, din diferite motive, sa efectueze toate zilele libere la care are dreptul in 2019 pana la finalul anului.
In astfel de situatii, angajatorul are obligatia de a acorda zilele de concediu de odihna ramase din acest an intr-o perioada de 18 luni, incepand cu prima zi a anului 2020.
"Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual", este prevazut in Codul muncii.
Prin urmare, salariatii care raman cu zile de concediu neluate pana la 31 decembrie 2019 vor putea sa se bucure de ele pana la 30 iunie 2021.
Conform actului normativ, toti salariatii au dreptul, in fiecare an, la un concediu de odihna platit de angajator. Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, dar salariatii si angajatorul pot stabili o durata mai mare in contractul individual de munca.
Trebuie precizat un detaliu foarte important. Compensarea in bani a zilelor de concediu de odihna neluate pana la sfarsitul anului 2019 este posibila numai in cazul salariatilor care pleaca de la angajatorul lor.