Inceputul de an 2010 nu-i de bun augur. Firmele continua concedierile, dupa ce 2009 a lasat pe drumuri aproape 2000 de muncitori din 40 de societati comerciale iar 1500 de firme si-au inchis portile. Salajul este deja unul dintre judetele cele mai afectate de criza, depasind o rata a somajului de zece la suta, iar nivelul de trai este in declin puternic.
Concedierile colective in judetul nostru continua si la inceputul acestui an. Firmele care activeaza in domeniul constructiilor sunt afectate una cate una. In luna decembrie, trei societati au notificat Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, disponibilizari. Potrivit lui Romeo Sarca, directorul coordonator al agentiei, Lotus SRL Zalau vrea sa renunte la 22 dintre salariati din 15 ianuarie, Consinit SRL Zalau – filiala Jibou da afara 35 de persoane din 22 ianuarie, iar Petunia Trans SRL trimite in somaj 12 angajati din 15 ianuarie. Ultima firma comer-cializeaza materiale de constructii. Insa, dupa cum a precizat Sarca, patronii vor sa reangajeze oamenii in momentul in care activitatea va reveni la normal.
DUPA UN AN DE CRIZA
Aproape 2.000 de dis-ponibilizati de la circa 40 de societati din judet, vreo 1.500 de firme cu activitate suspendata, peste 500 de radieri voluntare, o rata a somajului ce depaseste 10 procente si, implicit, media nationala. Asa ar suna, pe scurt, bilantul pe Salaj dupa un an de criza.
In aceste conditii, nu este de mirare ca judetul nostru a reusit „performanta” de a intra in randul celor mai afectate din tara. 2009 a fost anul in care nu doar agentii economici, ci si populatia au primit o lectie – e drept, deloc placuta. Doar cei care au priceput-o au reusit sa ramana in picioare.
Darnicia cu care bancile acordau credite inainte de criza, precum si necumpatarea sala-jenilor in se indatora pentru orice s-au intors, in cele din urma, impotriva omului simplu. Asa a ajuns salajeanul sa mai taie din consum si sa se gandeasca si la economisire. Odata cu valul de someri generatia 2009, populatia a experimentat ce inseamna siguranta sau nesiguranta locului de munca.
La randul lor, intreprinzatorii au invatat ca reducerea costurilor nu este singura solutie pentru supra-vietuire, un cuvant greu de spus avandu-l masurile de dezvoltare a afacerii.
Privind jumatatea plina a paharului, criza a avut si partile sale bune. Preturile la imobiliare s-au temperat, apropiindu-se de valoarea reala a proprietatilor, piata auto s-a cernut, scazand adaosurile comerciale, dobanzile la depozitele bancare au crescut usor.
Concedieri la inceput de an
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...