In urma articolelor publicate in cotidianul Graiul Salajului la datele de 3,4 si 18 august 2011, organizatia germana non-profit Rumänieninitiative Dresden face urmatorul comunicat de presa:
Suntem dezamagiti ca apar astfel de discutii, cand zeci de tineri entuziasti pun suflet si muncesc voluntar pentru a ajuta copii dezavantajati. In plus, din cele 31 de familii de anul acesta si cele aproximativ 250 de familii de-a lungul istoriei proiectului, doamna Seiche este prima care are o reclamatie la adresa noastra. In cei 16 ani de tabere, nu numai ca nu am avut plangeri, dar am ajutat peste 300 de copii social dezavantajati care au beneficiat de tabere gratuite si le-am consolidat locuintele. Demersurile initiate de doamna Seiche reprezinta un drept al dumneaei, iar noi vom acorda intreaga colaborare autoritattilor competente.
Vanataile fetitelor sunt superficiale. Copii cad, se julesc si se cearta si la scoala, si in fata casei etc. Oricati supraveghetori am avea, micile julituri sunt inevitabile. In tabara noastra este asigurata siguranta copiilor, avand cate un supraveghetor la fiecare doi copii. Aura, fata mai mare, a fost transportata la Zalau pentru a i se face un examen medical la genunchi, de unde s-a indepartat o aschie. Toate cheltuielile au fost suportate de noi, in spiritul proiectului.
In ceea ce priveste mancarea, acesta este meniul detaliat: dimineata au existat sase tipuri diferite de sendviciuri (margarina, salam, cascaval, gem, crema de ciocolata, branzica proaspata de vaci, rosii, castraveti, gogosari, pate). La pranz, copiii au primit un fel cald de mancare (paste cu sos cu carne, ciorba cu perisoare, piure cu friptura si sos, mancare de fasole cu sunca, mamaliga cu branza si smantana etc). Dupa pauza de pranz, copiii au primit o gustare (dulciuri, pepene, pizza etc.). Seara copii mananca sendvisuri cu diferite mezeluri si dulceturi si lapte cu orez. La fiecare masa copii au avut de baut apa, ceai, lapte. Acestia puteau manca cat doreau din bucatele sus-mentionate. Noi nu obligam copii sa manance. Mancarea este de buna calitate si de fiecare data proaspata. Prin urmare, nu se poate vorbi de malnutritie sau infometare.
Cat despre plimbarea nocturna, niciun copil nu este obligat la nicio actiune si nici un copil nu a refuzat sa ia parte la plimbare. Plimbarea s-a desfasurat in conditii de siguranta si nu s-a intrat in cimitir. Aceasta traditie a plimbarii nocturne este in general foarte apreciata de copiii. Toate actiunile sunt facute pentru a distra si educa copii, si niciuna nu este menita sa-i traumatizeze sau sa-i raneasca. Cateva dintre activitatile din tabara care se remarca prin caracterul educativ sunt: drumetia (anul acesta pe ruta Barcut – Seligstadt), concursul de Miss si Mister (concurs de perechi), atelierele (gatit, teatru experimental, dans aerobic, impletit de bratari cu margele si moda), coacerea pizzei, campionatul de fotbal, cautarea de comori (joc in echipe cu diverse probe) si altele.
Participantii la tabara nu au avut voie sa pas-treze banii si telefoanele deoarece nu exista niciun magazin prin apropiere si aveau tot ce le trebuia in tabara. De asemenea, pentru a evita pierderea aparatelor, copii au predat telefoanele la inceput si le-au primit inapoi la sfarsitul taberei. Contactul cu parintii nu a fost interzis sub nicio forma, deoarece in tabara a existat un telefon pe care toti copii puteau fi sunati si de pe care puteau suna acasa in orice moment al zilei.
In concluzie, tabara este bine organizata, iar copiii se distreaza si invata in conditii de siguranta, legand prietenii si uitand de probleme.