Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat vineri, 15 mai 2009, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata.
Astfel, in intervalul 2 martie – 15 mai 2009, au fost depuse 1.086.351 cereri, pentru o suprafata de 9.286.390 hectare, fiind inregistrata o crestere cu circa 36.000 de cereri si cu peste 560.000 hectare fata de perioada similara a anului trecut.
Cele mai multe cereri au fost depuse in judetele Dolj (58.806 cereri), Suceava (54.552 cereri) si Olt (49.255 cereri).
Mentionam ca fermierii mai pot solicita sprijinul pe suprafata, dar pentru cererile depuse in perioada 16 mai – 9 iunie vor fi percepute penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. De asemenea, cererile care vor fi depuse dupa data de 9 iunie nu mai sunt admise la calculul platii pentru campania SAPS 2009.
Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc.
Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul.
Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.
Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Comunicat de presa
Articole
Producătorii de ciment, prinși că s-au înțeles la preț. Mai scump la noi decât în străinătate
Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Holcim România S.A., Romcim S.A. și HeidelbergMaterials România S.A. cu amenzi în valoare totală de aproximativ 43,7 milioane de euro pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor.Holcim România a primit cea mai mare amendă – 90.900.114 lei (18,2 milioane euro). Romcim S.A a fost amendată cu 66.123.571 lei (13,3 milioane euro), în timp ce Heidelberg Materials România S.A. a primit o amendă de 60.942.856 (12,2 milioane euro). Amenzile au fost stabilite raportat…
Mai mult...Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează sub numele PPC Energie
În data de 31 decembrie 2024, companiile de furnizare PPC Energie și PPC Energie Muntenia, parte din Grupul PPC în România, au fuzionat. Unificarea companiilor de furnizare într-o singură entitate legală marchează un pas strategic pentru optimizarea activității de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale, reducerea complexității administrative și îmbunătățirea experienței clienților. PPC Energie va asigura în continuare pentru clienții săi servicii de furnizare cu valoare adăugată, cu accent pe accesibilitate și suport personalizat. Ca urmare…
Mai mult...