Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau este recunoscuta pentru organizarea exceptionala a unor actiuni culturale de referinta.

rn

Una dintre acestea s-a desfasurat nu cu mult timp in urma in splendida sala de conferinte a institutiei.
Remarcam intâi participarea unui public numeros, interesat, cald, pentru care memorabila manifestare a fost o adevarata sarbatoare.
intalnirea s-a datorat lansarii cartii-eveniment "Conciliul de la Ferrara-Florenta (1438-1439)", Academia Româna – Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2019, a parintelui Vasile Alexandru Barbolovici.
Doctor in teologie – specialitatea Studii ecumenice – al Universitatii Pontificale Antonianum din Roma, autorul si-a onorat prin stralucita-i prezenta la Zalau originea de salajean (s-a nascut la Chilioara) dar si desavârsirea personalitatii sale enciclopedice pe meleaguri italiene, unde "frânge pâinea cuvântului" (a se vedea Luca 24, 13-35) pentru români nevoiti sa vada rasaritul soarelui in alte parti ale continentului.
Sincretismul activitatii a generat un adevarat spectacol pregatit profesionist in colaborare cu Protopopiatul Greco-Catolic Zalau si Biblioteca judeteana si desfasurat briant.
Succesiunea momentelor a fost prezentata amfitrionic de doamna Pop Florica de la Biblioteca Judeteana "Ionita Scipione Badescu" Zalau.
Remarcam cu speciala recunostinta participarea Excelentei Sale dr. Liviu Petru Zapârtan, Ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun si Ordinul Suveran de Malta.
Intr-o interventie de inalta tinuta, Domnia Sa a innobilat lansarea cartii prin referiri de exceptie la valorile acesteia dar si la prestigiosul ei autor.
Am asistat cu totii la un adevarat curs despre credinta si munca sisifica , unire a sufletelor si doxologie, prietenie si dragoste de neam etc.
Ne-am bucurat, de asemenea, de prezenta Sfintiei Sale Virgil Bercea, Episcop de Oradea, care a chemat luminos crestinii la unirea sub un singur, hotarâtor si apostolic deziderat – prin cuget si simtire : marturisirea lui Dumnezeu in tot si in toate.
Vibrante cuvinte, vibrante marturisiri, vibrante trairi!
Despre carte a vorbit si scriitorul Ion Pitoiu-Dragomir.
Emotii speciale a creat salutul Presedintelui Academiei Române, acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, adresat in scris evenimentului de la Zalau.
Intermezzoul ce a urmat a sublimat intreaga armosfera.
Violonistul Ionut Dârjan, acompaniat la pian de Iuliu Stoica au ”pus in unda” piesa ”Meditatie” de Jules Massnet.
Dinu Iancu Salajanu a dat o stralucire personala piesei ”Ave Maria” de Franz Schubert, interpretarea sa unind intr-un florilegiu de trairi pe toti spectatorii prezenti.

rn

in final a luat cuvântul parintele Vasile Alexandru Barbolovici, autorul cartii.
Si nu el vorbea, ci emotia nemarginita a unui salajean de exceptie ce si-a desavârsit destinul prin har si prin munca extraordinara pe meleaguri ale Apusului.
Si prin ce, si prin cum spunea, autorul fascinantei carti ce vibra in sufletele celor prezenti argumenta plenar in aceeasi personalitate si pe savantul, si pe inteleptul, si pe iubitorul de oameni sub Privirea lui Dumnezeu.
Poate ca, totusi, cel mai bine ar putea sa se refere la evenimentul minunat al lansarii cartii parintelui Barbolovici participantii insisi, multi, interesasi si calzi.
Suntem siguri ca ei inca isi pun intrebari despre credinta, despre neam, iubirea aproapelui si despre unirea crestinilor in aceeasi ruga.