Trei comune din Salaj sunt cuprinse în top 500 saracie la nivel național. Cea mai saraca comuna din județul nostru este comuna Gârbou, care se afla la nivel național pe locul 166 în topul saraciei. Gârbou are un Indice de Dezvoltare Locala (IDC) de doar 33, în condițiile în care cel mai mic indice realizat în România este de 23.Nu departe de Gârbou, cu doar un punct în plus la indice, dar pe locul 182, se afla comuna Lozna. La mare distanța de cele doua comune, dar tot în top 500 saracie, se afla comuna Zalha, care are un indice de 37 și este pe locul 391.
Cele trei comune sarace ale Salajului se afla în estul județelui, comunele Gârbou și Zalha fiind vecine. Comuna Lozna se afla pe malul Someșului, într-o zona mai izolata și cu un acces rutier mai greu decât comuna vecina de pe celalalt mal al Somesului, Letca, care are un Indice de Dezvoltare Locala de 46.
Am apelat la datele Institutului Național de Statistica sa aflam cum se traiește cu adevarat în cele trei comune salajene considerate cele mai sarace din județ – Gîrbou, Lozna și Zalha – cum arata realitatea din teritoriu.
Viața fara apa la robinet și fara canalizare
Am constatat ca în nici una din cele trei comune nu exista o rețea de canalizare sau de gaz. Iar singura comuna care nu are conducta de alimentare cu apa funcționabila este Gîrbou. La Lozna, statistica spune ca sunt 14 kilometri de conducta de apa în funcțiune, iar la Zalha sunt 7 kilometri de conducta de aducțiune de apa. Cu toate acestea, la sistemul comunal de alimentare cu apa, în Lozna sunt racordate doar 117 gospodarii, iar în Zalha doar 19 gospodarii. Locuitorii celor trei comune se alimenteaza în mare parte cu apa din fântâni și și-au sapat fosa septica în fundul curții.
În Gîrbou sunt 52 la suta din case cu apa, însa doar 32 la suta din locuințe au apa direct în locuința. Concret, din 1.162 de gospodarii în 615 se gasește apa, iar din acestea, în 379 apa este trasa în casa. Tot în Gîrbou au scurgerea în canalizare proprie 32 la suta din locuințe.
La Lozna au apa 517 locuințe din cele 709 câte sunt în total. Asta înseamna ca stop_coloana 72 la suta din case au apa trasa, însa doar 33 la suta din locuințe au apa în casa. La Lozna au canalizare doar 235 de locuințe.
La Zalha au apa doar 238 din cele 584 de locuințe, adica 40 la suta. “nsa doar în 174 de case, adica în 29 la suta din totalul caselor au apa trasa în locuința. Doar 174 de locuințe au și canalizare la Zalha.
Datele INS mai arata ca în Gîrbou doar 26 la suta din locuințe (312) au baia în casa, în timp ce la Lozna au baia în casa 26,5 la suta din locuințe (188), iar la Zalha au baia în casa 24 la suta din locuințe (141).
Statistica mai spune ca la Gîrbou au bucatarie 58 la suta din locuințe (676), iar la Lozna au bucatarie 50 la suta din locuințe (354), în timp ce în Zalha au bucatarie 27 la suta din locuințe (160).
Salariații se numara pe degete
La Gîrbou muncesc doar 93 de persoane, reprezentând 4 la suta din populația totala a comunei de aproximativ 2.300 de locuitori, în timp ce la Lozna muncesc 51 de persoane, însemnând 5 la suta din populația totala de aproximativ 1.000 de locuitori. Iar la Zalha muncesc 54 de persoane, însemnând 6 la suta din populația comunei, de aproximativ 900 de locuitori.
Sunt și șomeri în cele trei localitați, însa și sute de persoane plecate la munca în strainatate. În Gîrbou sunt la ora actuala 37 de șomeri, adica 1,7 la suta din totalul populației, în timp ce la Lozna sunt 35 de șomeri, însemnând 3,6 la suta din totalul populației, iar la Zalha sunt doar 16 șomeri, însemnând doar 1,7 la suta din totalul populației.
Statistica mai arata ca la Gîrbou o casa deservește în medie doua persoane, iar la Lozna traiește într-o casa doar o persoana, în timp ce la Zalha traiește într-o casa, în medie, o singura persoana.