Comuna Someș-Odorhei se dezvoltă în ritm alert

Someș-Odorhei este o comună modernă, frumos dezvoltată, care are în componența sa satele Bârsa, Domnin, Inău și Șoimuș. Comunitatea este formată din oameni gospodari, chibzuiți și foarte harnici. Oriunde îți îndrepți privirea, vezi case mari și frumoase, drumuri curate și lin asfaltate și instituții care impresionează prin simplitate și eleganță. Liderul acestui sudat nucleu de oameni este primarul Ioan Șandor ( PNL). El conduce cu mână de fier comuna Someș-Odorhei din octombrie 2020. Și-a început, de curând, cel de-al doilea mandat de edil, și este pus pe fapte mari. Om modest din fire, acesta nu pregetă să ia decizii rapide și bune pentru comunitatea sa. A dovedit în anii precedenţi că este omul faptelor reale și că, atunci când spune ceva, așa se face negreșit. Fiind omul deciziilor, Ioan Șandor a demonstrat prin numărul mare de proiecte de investiții atrase, implementate și finalizate că este demn pentru a duce mai departe această muncă, deloc ușoară, de primar. Este un lider cu viziune îndrăzneață de viitor și demonstrează acest lucru în fiecare zi de muncă în cadrul Primăriei. În vârstă de 63 de ani, edilul Ioan Șandor este absolvent al Facultății de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic din Cluj Napoca. Între anii 1987-2006, acesta a lucrat ca și inginer, la Jibou, iar de atunci și până în 2020, când a ajuns la Primărie, a activat în cadrul APIA Jibou. Familist convins, căsătorit de 25 de ani, liderul comunității este un exemplu demn de urmat.
,,Le mulțumesc oamenilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o și sper din tot sufletul ca în acest mandat să duc la îndeplinire toate proiectele propuse, și pe următoarele pe care le vom implementa, în funcție de condițiile care vor veni. Suntem, în prezent, la nivel de țară, într-o situație mai deosebită, dar le vom duce pe toate cu bine, la îndeplinire. Vreau ca oamenii, în primul rând, să fie mulțumiți de condițiile pe care le au în comuna noastră”, a precizat primarul comunei Someș-Odorhei, Ioan Șandor.
Număr mare de investiții în derulare, în comuna Someș-Odorhei
Prin programul Anghel Saligny, există la nivelul comunei un număr de 3 proiecte în derulare, și anume: Refacere străzi Inău ( valoare totală-3.831.687 lei); Reabilitare DC 17 (5.939.489 lei) și Modernizare DC 18 între km 8 și km 12 ( 6.137.016 lei).
,,Avem niște proiecte în derulare, pe Anghel Saligny, după cum urmează: Reabilitare străzi în Inău, rezultate în urma lucrărilor de canalizare, Reabilitare DC 17 și Modernizare DC 18, pe o lungime de 4 km. La toate aceste proiecte se lucrează, la DC 18 s-a turnat primul strat de asfalt și urmează stratul de uzură și șanțurile, iar la DC 17 s-au realizat o parte din șanțuri, iar acum se lucrează la căile de acces și urmează să se înceapă la refacerea drumului, la turnarea stratului de asfalt. În ceea ce privește străzile de la Inău, în proporție de 90 la sută sunt reabilitate și ne apropiem de finalizarea lucrărilor”, a explicat edilul.
Prin PNRR, în Someș-Odorhei se află în derulare un număr de 6 proiecte: Centrul de Zi, de Asistență și Recuperarea Persoanelor Vârstnice – 6.067.101 lei; Sistemul de camere video și un proiect pentru stațiile electrice de încărcare cu un cuantum de 3.979.250 lei; Dotare Școală Someș-Odorhei cu mobilier și echipamente – 9.539.217 lei; Eficientizarea energetică a Școlii – 3.667.678 lei total eligibil și 4.199.966 valoare neeligibilă de investiție, deocamdată; Reabilitare bloc de locuințe, cu un cost al lucrărilor în suma de 627.978 lei, Reabilitare sediu Primărie, cu 1.023.277 lei, cost total.
,,Mai derulăm proiectele prin PNRR, cu următoarele finalități: Centru de Zi și de Recuperare la care s-au demarat lucrările săptămâna trecută, și avem ca termen de finalizare data de 30.06.2026. La sistemul de camere video și stații de încărcare, prima parte a proiectului, responsabil cu montarea a 22 de camere video, s-a finalizat și urmează acum să realizăm cele două stații de încărcare, pentru Someș-Odorhei și Inău. De asemenea, dotăm Școala Gimnazială din Someș-Odorhei cu tot ce trebuie, de la mobilier la echipamente smart pentru sălile de clasă. S-a adus totul, mai puțin mobilierul, dar, cum Școala este în reabilitare și avem șantier acolo, mai durează cam o lună jumate până ne propunem să terminăm cu acest proiect. Eficientizăm energetic Școala din Someș-Odorhei, exteriorul și etajul sunt gata, la fel și acoperișul, și mai este puțin de lucru la parterul clădirii. Într-o lună, sperăm să fie finalizată. Am finalizat Reabilitarea blocului de locuințe din centrul comune, și, de asemenea, clădirea Primăriei la care urmează să se facă recepția finală, precum și ultima plată de la PNRR, în acest sens. De asemenea, s-a finalizat iluminatul public între localitățile Borșa, Domnin și Șoimuș, ìn valoare de 999.814 lei, cu un număr de 240 de dispozitive de iluminat montate. Și am mai depus în decembrie, anul trecut, al treilea proiect pe AFM, pentru extindere de iluminat public, înlocuirea lămpilor pe DJ 108 și străzile de la Inău care au mai rămas nerezolvate. Cu această fază, se va realiza iluminatul public în întregime pe raza comunei Someș-Odorhei. Legat de camerele de supraveghere, în momentul de față avem 45 de dispozitive, în toată comuna, dispersate fiind în locurile cu probleme. Avem semnat cu Ministerul Energiei un proiect pentru un parc fotovoltaic (175 kw), la Someș-Odorhei, pe clădirea sălii de sport, și urmează începerea lucrărilor în cel mai scurt timp. Mai avem în vedere reabilitarea Căminului Cultural din reședința de comună”, a completat interlocutorul nostru.













Bugetul local, sprijin constant în mari proiecte de dezvoltare
După cum ne-a obișnuit încă din vremea primului său mandat de primar, Ioan Șandor este un bun chibzuitor al banului public, astfel că fiecare leu are locul lui bine gândit în investițiile desfășurate pe raza comunei Someș-Odorhei. Dintre cele de actualitate, amintim: Extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, în localitățile Bârsa, Domnin și Șoimuș, cu un cost total al investiției în valoare de 6.832.134 lei, din care 387.735.54 lei din banii proprii; Înființarea unei capacități de producție a energiei electrice, din sursă solară, pentru acoperirea consumului propriu în comuna Someș-Odorhei – 1.050.000,38 lei ( aici, 1.024.345,01 lei vin de la Ministerul Energiei, iar restul de 25.655,37 lei, de la bugetul local) și proiectul care vizează Reabilitarea, modernizarea și dotarea Dispensarului uman din localitatea reședință de comună, cu o sumă totală investită de 3.811.757 lei ( C.N.I. 3.756.197,65 lei, iar 55.559,35 aport din banii locali).
,,Extinderea rețelei de gaz de la Bârsa, Domnin și Șoimuș este foarte importantă. Noi avem deja gaz la Someș-Odorhei și la Inău, cu stația aici, magistrala trece prin comuna noastră, deci noi doar racordăm de aici, mai departe. Avem aprobat prin CNI proiectul pentru Reabilitare, Modernizare și Dotare Dispensar medical în localitatea Someș-Odorhei, urmând a se primi ordinul de începerea lucrărilor, licitația s-a făcut deja și a și câștigat o firmă. Mai avem pregătită documentația pentru depunerea unui proiect care vizează Reabilitarea Căminului Cultural de aici, din localitate, este pregătită faza de studiu de fezabilitate și în momentul în care se va deschide o sursă de finanțare prin AFM, pentru reabilitare de clădiri, să fim în capul listei. Am mai pregătit un alt proiect, pentru realizarea unui parc de joacă pentru copii, tot aici în Someș-Odorhei. Parcul va fi în apropierea Școlii și a terenului de sport” , a adăugat edilul.
Focusarea pe învățământul din comună, axarea pe sport ca și liant pentru sănătate și relația armonioasă cu cultele religioase din Someș-Odorhei sunt doar câteva principii importante pe care se bazează primarul Ioan Șandor, când vine vorba de buna coordonare a administrației publice locale în comună. Microbist fiind și mare iubitor de sport, edilul nu ezită să se implice în sprijinirea acțiunilor sportive. Pe de altă parte, Primăria este parte constantă în aprecierea rezultatelor frumoase la învățătură ale copiilor din comună și un umăr puternic, de nădejde, pentru parohii și celelalte culte care, prin transmiterea constantă a credinței în bunul Dumnezeu, fac din comunitatea locului un exemplu de creștinism, unitate și respect.
,,Am un respect deosebit pentru domnul Sergiu Ghiurco, directorul Școlii din Someș-Odorhei, ca, de altfel, și pentru toate cadrele didactice din comuna noastră, pentru faptul că sunt modelatori de suflete. Ne educă viitorul și speranțele noastre sunt în tineret. Avem un număr de 318 copii înscriși în toate instituțiile de învățământ din comună. Avem programul de masă caldă care este implementat deja de trei ani de zile, mâncarea este foarte bună, părinții sunt mulțumiți atât de condițiile din școli și grădiniță, cât și de hrana primită. Mediul este unul la standarde europene, iar procesul de predare-învățare este cel ideal, din punctul meu de vedere. Copiii sunt foarte încântați de tablele smart, lecțiile au devenit mult mai atractive, mai interactive, iar domnul director Ghiurco îmi transmite un feedback extrem de pozitiv din partea comunității școlare.Vreau să menționez faptul că Primăria premiază, în fiecare an, copiii cu rezultate foarte bune la învățătură. În ceea ce privește relația cu unitățile de cult, aceasta este una foarte bună. Capele avem la Șoimuș, Someș-Odorhei și Inău, și urmează anul acesta să construim o capelă și la Domnin. Finanțare vom avea de la Ministerul Cultelor și am alocat de la bugetul local 100.000 de lei. Am și început proiectul, certificatul de urbanism este scos, urmează să obținem autorizația și să demarăm lucrările. Din bugetul propriu, am mai avut un aport la capela din Inău, și o extindere de iluminat, la capela din Someș-Odorhei. De asemenea, tribuna de la stadionul de fotbal s-a făcut din bani proprii. Avem o echipă de fotbal de care sunt tare mândru, care face parte din Liga a IV-a, se află pe locul 3 momentan. După ultimul meci susținut de către sportivii noștri, urmează să îi medaliem și să îi premiem. Susținem echipa doar din bugetul local pentru că nu există alți sponsori”, spune primarul.
La capitolul infrastructură rutieră, comuna Someș-Odorhei stă foarte bine. Și dacă vorbim despre drumurile de exploatare agricolă, calificativul este același. Având în vedere că la nivel local există o balastieră, toate drumurile agricole sunt întreținute exemplar, din bugetul Primăriei. În acest sens, administrația locală dispune de un parc de utilaje cu ajutorul cărora căile de acces se pietruiesc în fiecare an. Anual, din banii proprii se alocă o sumă 45.000 lei doar pentru întreținerea acestor drumuri. La nivelul Primăriei, se lucrează, de asemenea, la cadastrarea sistematică. Se lucrează pe sectoare, pentru o mai bună organizare a procesului de cadastrare, iar taxele locale se pot plăti atât prin aplicație, cât și cu cardul sau fizic, la sediul Primăriei.
,,În încheiere, vreau să mulțumesc echipei mele de consilieri și doamnei viceprimar pentru sprijinul acordat în efortul comun, pe care îl depunem zilnic, pentru binele comunității din Someș-Odorhei „, a adăugat primarul Ioan Șandor.