Comuna Someș-Odorhei are în componență satele Bârsa, Domnin, Inău, Someș-Odorhei și Șoimuș. Aflată pe cursul mijlociu al Someșului, comuna este de o frumusețe rară. Peisajele par rupte din picturile lui Grigorescu, iar în zonă este stabilită o arie de protecție specială avifaunistică, inclusă în rețeaua europeană Natura 2000 în România.
În comunitate s-au făcut eforturi constante și constructive, care au schimbat radical aspectul comunei. De asemenea, discutăm despre un număr record de investiții care, la momentul actual au fost realizate, se află în derulare sau se regăsesc în categoria obiectivelor îndrăznețe de viitor. Astfel că în grupa proiectelor realizate se bifează: înființare și dotare creșă în localitatea Someș-Odorhei ( 1.742.141 lei), modernizare și dotare Grădiniță Someș-Odorhei (954.708 lei), înființare rețea de canalizare menajeră în comună (16.224.397 lei), amenajare șanțuri și accese la proprietăți pe DC14, pe o lungime de 1.588m ( 586.127 lei), reabilitare străzi în localitățile Bârsa și Domnin (4.099.844 lei), reabilitare drumuri și străzi în localitatea Șoimuș (3.241.493 lei). Toate aceste proiecte vitale ca și importanță pentru odorheieni au fost finanțate prin PNDL II. Prin AFIR , cu o valoare totală a lucrărilor în cuantum de 417.775 lei, s-a realizat un teren de sport cu gazon sintetic, în Inău. Sistemul de iluminat public din comuna Someș-Odorhei a fost modernizat cu bani de la AFM ( 524.632 lei), iar prin intermediul CNI s-au efectuat reparații la DC14. Proiectul a costat 2.327.435 lei. Bineînțeles că în cadrul tuturor acestor proiecte a existat cofinanțare de la bugetul local.
Număr record de investiții găsim și la categoria proiectelor aflate în derulare. Astfel că, prin PNRR, la nivelul comunei Someș-Odorhei, se află în fază de implementare un număr de 6 proiecte, după cum urmează: Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei, la clădirea Primăriei Someș-Odorhei ( 1.056.347 lei), Eficientizarea energetică la Școala Gimnazială din reședința de comună ( 3.667.678 lei), Creșterea eficienței energetice a blocului de locuințe colective B6, din Someș-Odorhei ( 627.988 lei), Dotare Școala Gimnazială Someș-Odorhei, cu mobilier și echipamente ( 1.047.837 lei), Înființarea centrului de zi pentru persoanele vârstnice, în localitatea Bârsa ( 6.133.146 lei) și Montarea de camere video și stații de încărcare autovehicule electrice ( 487.175 lei). Prin programul Anghel Saligny sunt patru proiecte importante, și anume: Modernizarea Drumului Comunal DC 18 ( 6.137.016 lei), Reabilitarea DC17 ( 5.939.489 lei), Reabilitarea de străzi în localitatea Inău ( 3.872.147 lei) și Extindere de gaze naturale în localitățile Bârsa, Domnin, Șoimuș ( 6.832.134 lei). Prin AFIR s-a înființat o capelă în localitatea Inău ( 420.000 lei). Prin AFM, există o lucrare ce are că obiectiv Modernizarea Sistemului de Iluminat public, în Șoimuș, Bârsa și Domnin ( 1.034.721 lei). De la Ministerul Energiei, cu o finanțare de 1.050.000 lei, se va înființa o capacitate de producție energie electrică, în localitatea Someș-Odorhei, iar prin OCPI se află în implementare cadastrarea sistematică a imobilelor (160.000 lei). Dacă e să vorbim despre evoluția bugetului de dezvoltare, în anul 2020 acesta era în valoare de 6.060.678 lei. În 2021, suma a crescut la 7.126.494 lei. În următorul an, investițiile la nivel de comună au cumulat un total de 7.930.520 lei, pentru ca în prezent Someș-Odorhei să dispună de 8.950.300 lei.
De asemenea, a primit toate avizele necesare favorabile, din partea Companiei Naționale de Investiții, proiectul care are drept scop reabilitarea, modernizarea și dotarea Dispensarului Uman din satul Someș-Odorhei. Valoarea totală a lucrărilor de investiție este de 3.811.757 lei, TVA inclus. Cota parte de finanțare este în cuantum de 55.559 lei. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, iar suprafața construită propusă este de 262 mp. Dacă vorbim despre învățământ, la nivelul acestei comune s-au făcut investiții masive. Amintim aici construcția unei creșe moderne, poate cea mai frumoasă instituție de acest fel din zonă.
,, În ultimii doi ani, s-a beneficiat de programul Masa Caldă, program care acum, în 2024, s-au transformat în proiectul Masa Sănătoasă. Toți copiii din comuna Someș-Odorhei au fost beneficiarii acestui program, și aici vorbim despre un număr de 318 elevi. S-au finalizat cele două instituții de care sunt foarte mândru, Grădinița și Creșa. Am terminat tribuna la terenul de sport, pentru că, nu-i așa, sportul înseamnă sănătate și am vrut să avem locuri propice de desfășurare pentru competiții. În acest moment se lucrează la acoperirea tribunei la terenul de sport pentru echipa de fotbal. Terenul este dotat cu tribune cu scaune, vestiare, care, la rândul lor, au apă caldă, deci toate condițiile le avem pentru că echipa noastră evoluează în Liga a IV-a și merită toate eforturile noastre. S-au reabilitat căminele de la Domnin și de la Șoimuș. Aș vrea să mulțumesc pentru sprijinul acordat nouă de către Consiliul Județean, pentru că, pe această cale, s-au obținut bani pentru renovarea celor două biserici monument de la Inău și de la Domnin. Prin Ambulanța pentru Monumente, anul acesta deja se efectuează lucrări la biserica din Inău, urmând ca, la anul, să se restructureze cea din Domnin. De marți, 4 iunie, am început lucrările de asfaltare la DC 18″ , spune primarul comunei, Ioan Șandor. ,, Le mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată. Am încercat să mă ridic la înălțimea așteptărilor lor și sunt onorat că îi reprezint în calitate de primar. Le doresc multă sănătate, putere de muncă, pentru ca împreună să continuăm drumul acesta către reușite și realizări cât mai complexe, pentru comuna Someș-Odorhei” , a concluzionat edilul.
Atunci când există comunicare și susținere necondiționată la nivelul comunității, rezultatele încep să se vadă din ce în ce mai evident. Iar în ceea ce privește comuna Someș-Odorhei, putem spune că este un etalon în dezvoltarea continuă și un exemplu că se pot realiza lucruri menite să ridice nivelul de trai al cetățenilor.