Centrul de Servicii Integrate Medico-Sociale inaugurat in localitatea Iaz este o realizare cu care comuna Plopis se poate mandri. 35 de varstnici defavoizati din comuna Plopis se bucura zilnic de o masa calda, de asistenta sociala si medicala. Beneficiarii au fost selectati de primarie. Este vorba de batrani cu varsta peste 65 de ani care locuiesc singuri si au o pensie mica. Printre cei 10 beneficiari din Iaz cuprinsi în programul de asistenta medicala si sociala se numara, de exemplu, si tanti Veronica, în vârsta de 92 de ani. Alte 10 persoane din localitatea Fagetu si 15 din Plopis.
rn
La centru sunt angajate 9 persoane: un asistent social, un asistent medical si 7 ingrijitori, dintre care 3 in localitatea Plopis, 2 in Iaz si 2 in Faget. La fiecare 5 beneficiari exista câte un îngrijitor care îi ajuta în treburile gospodaresti.
Personalul centrului le trece zilnic pragul celor 35 de varstnici, oferindu-le cate o masa calda si ajutor in gospodarie in functie de nevoile fiecaruia. La fel, asistentul medical trece, pe rand, pe la casele batranilor "sa-i intrebe de sanatate", sa le mai ia o tensiune sau o glicemie, sa le mai mangaie suferintele, care nu sunt putine in aceasta perioada a vietii.
Centrul a fost construit in cadrul unui proiect pilot implementat în opt localitati din România – "Calitate si echitate în servicii integrate medico-sociale", prin Programul de Cooperare Elvetiano-Român.
Este un exemplu de urmat si de alte comune, ca model de bune practici in conditiile in care, cu finantare putina, se acopera mai multe nevoi ale varstnicilor din comunitate. La acestea se adauga locurile de munca nou create pentru personal, in conditiile in care in mediul rural se gaseste greu spre deloc un loc de munca.
"Acest centru medico-social reprezinta o îmbunatatire substantiala a accesului localnicilor la serviciile medicale, sociale si de îngrijire la domiciliu. În vederea îndeplinirii acestui scop, obiectivele propuse au fost cresterea capacitatii autoritatii locale Plopis de a furniza servicii medico-sociale, prevenirea agravarii situatiei de dependenta sau a pierderii autonomiei pentru cel putin 35 de persoane, cresterea competentelor personalului de îngrijire vârstnici la domiciliu si a voluntarilor comunitari în acordarea primului ajutor de baza premedical, cresterea nivelului de informare si constientizare a populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a îmbolnavirilor, cu accent pe afectiunile cardio-vasculare si, nu în ultimul rând, cresterea capacitatii comunei Plopis de a implementa proiecte medico-sociale", spune primarul comunei Plopis, Nicolae Criste.
“nfiintarea centrului a costat 140.000 de euro, bani din care se platesc si salariile personalului angajat cu jumatate de norma. Banii ajung pana in martie, dupa care primaria va trebui sa gaseasca alta sursa de finantare a serviciilor.
Centrul din Plopis este al saselea din tara, din cele opt programate in cadrul proiectului pilot finantat in parteneriatul dintre Ministerul Sanatatii si guvernul elvetian. O veste buna este ca al saptelea centru pilot se va deschide tot in Salaj, la Mesesenii de Jos.
rn