Colectionarul de scrisori Gabriel Lavrincic, proaspat intrat in Guiness Book, vrea sa faca un muzeu al scrisorilor in comuna sa natala.
Gabriel Lavrincic, originar din Marca, judetul Salaj, este tanarul care a ajuns in Cartea Recordurilor dupa ce a adunat in casa natala mii de scrisori, din corespondenta proprie. Acum, noul recordman face demersuri pentru amenajarea in Marca a unui muzeu al scrisorilor.
Dupa ce a corespondat zi de zi, vreme de 5 ani cu tineri din fosta Uniune Sovietica, salajeanul Gabriel Lavrincic a reusit sa adune un numar impresionant de scrisori. Nu mai putin de patru milioane de epistole sunt adapostite in casa parinteasca a acestuia. Oficialii publicatiei britanice au fost prezenti la Marca pentru a verifica criteriile necesare pentru omologarea recordului. Marea realizare a fost insa stabilita de 22.018 dintre scrisori, care erau bine conservate si complete, cu plicuri, timbre si marci postale, conform site-ul oficial al Guiness World Records.
A fost motivat de un articol aparut in 1990 in Graiul Salajului
Ceea ce a pornit initial ca o activitate de ocupare a timpului liber s-a transformat azi intr-un fapt demn de Cartea Recordurilor. Lavrincic a adunat primele scrisori la varsta de 11 ani, dupa ce s-a intors din tabara internationala de la Homorod, unde a cunoscut mai multi tineri de varsta lui, din fosta Uniune Sovietica. Tanarul si-a petrecut copilaria corespondand cu diversi copii pe care ii cunoscuse de curand in tabara, insa ulterior grupul de oameni cu care comunica s-a largit simtitor. A ajuns sa scrie in diverse limbi, dupa ce adresa i-a fost publicata intr-o revista ruseasca. Bunicul meu a fost cel care m-a incurajat sa imi pastrez obiceiul, ne spune noul recordman. Apropiatii colectionarului spun ca acesta primea zilnic in jur de 50 de scrisori, carora se simtea dator sa le raspunda. La 14 ani se scria despre el si despre pasiunea pentru corespondenta. Am fost foarte motivat de un articol care a aparut in 1990 in Graiul Salajului, in care se vorbea despre pasiunea mea pentru limbile straine si despre numarul mare de scrisori pe care le primesc zilnic. Trebuie sa recunosc ca mare parte din ceea ce sunt astazi se datoreaza acelui moment din viata mea, povesteste salajeanul. 24 de ani mai tarziu, Gabriel Lavrincic a reusit sa intre in Guiness Book of Records, dupa ce o comisie a publicatiei britanice s-a deplasat la Marca pentru a confirma faptul ca criteriile de omologare a titlului de recordman sunt indeplinite.
De la corespondenta la muzeul scrisorilor
Dupa ce a primit diploma oferita de Guiness Book, Lavrincic vrea sa aduca in continuare mandrie judetului. Si-a propus sa deschida in Marca un muzeu al scrisorilor in care sa expuna colectia impresionanta pe care a adunat-o de-a lungul timpului. Acesta va fi sprijinit de Ruslan Visniakvoski, unul dintre primii copii cu care a corespondat, care in prezent este un important om de afaceri din Rusia. Pana in prezent, in comuna exista doua locatii pentru viitorul muzeu, inca ne gandim pe care sa o alegem. Autoritatile locale se vor ocupa de majoritatea actiunilor de amenajare, de tot ce e nevoie pentru ca in Marca sa se deschida Muzeul Scrisorilor, sustine Lavrincic.
Rusii vor sa-i cumpere colectia
Dupa cum era de asteptat, impresionanta colectie de scrisori a starnit interesul multor oameni de afaceri din Rusia. Pana si cei cu care Gabriel coresponda sunt interesati de colectia de scrisori, oferind sume mari pentru a le achizitiona. Actiunile lor au fost insa inutile pana in prezent, deoarece recordmanul salajean este decis sa le pastreze in Romania. Am primit multe oferte, insa nu imi doresc sa le duc acolo. Doar daca in Romania lucrurile nu se misca asa cum trebuie o sa iau in considerare varianta de a face un Muzeu al Scrisorilor in Rusia, a afirmat detinatorul recordului.
Propunere de la Guiness Book
Actiunea de infiintare a Muzeului de la Marca ar putea reprezenta pentru Salaj o noua ocazie de iesire la rampa. Cei de la Cartea Recordurilor mi-au sugerat ca dupa deschiderea muzeului sa facem ducumentatia necesara pentru ca si comuna Marca sa fie recunoscuta ca si localitate unicat in lume. Asta imi si doresc, deoarece vreau sa duc numele judetului cat mai sus, a conchis Gabriel Lavrincic.