Comuna Horoatu Crasnei este condusa de Florian Sur, primar din anul 2012, aflat la al doilea mandat. Echipa de conducere este completata de viceprimarul Balla Francisc si secretara Holhos Dana. Comuna este formata din satele Horoatu Crasnei – centrul de comuna, Seredeiu, Starciu, Hurez si catunul Poic. 

rn

"Horoatu Crasnei sta foarte bine din multe puncte de vedere, Din 2012, de cand administratia locala este condusa de mine si fata comunei a inceput sa se schimbe, iar dezvoltarea localitatilor sa reusit in special prin atragerea de fonduri europene sau guvernamentale, dar si din bani de la bugetul local.", spune primarul Florian Sur.

rn

Camine culturale modernizate si reabilitate

rn

"Am promis locuitorilor comunei ca voi contiua sa facem investitii in toate cele patru localitati, dar lucrurile au fost prioritizate, in functie de necesitate. Din anul 2016 au ‘inceput lucrarile de renovare si reabilitare din temelii a caminului cultural din Horoatu Crasnei, lucrari finalizate in vara anului 2017. Valoarea lucrarilor au fost de aproximativ 900.000 lei, bani din bugetul local. Am inceput demersurile pentru ca si caminul din Starciu sa fie pus la punct, iar ‘ina cest sens s-a depus un proiect care urmeaza sa fie finantat prin FADR cu o valoare de circa 950.000 lei. In perioara urmatoare avem in vedere sa depunem un proiect si pentru reabilitarea caminului cultural din satul Hurez."

rn

Buldoexcavator si iluminat public cu bani din bugetul local

rn

"Am achizitionat un buldoexcavator ‘in valoare de 79.000 lei. Anul trecut in toata comuna s-au ‘inlocuit lampile vechi si s-a optat pentru iluminat modern cu lampi cu led, care este si mai econom. Acum iluminatul public functioneaza toata noaptea, iar factura de curent este la jumate."

rn

Capela si parc de joaca cu bani de la Uniunea Europeana

rn

"Am semnat contractuld e finantare prin GAL pentru construirea unei capele la cimitirul din St1rciu, valoarea investitiei fiind de 60.000 euro. Am accesat un proiect prin care vom construi un parc de joaca pentru copii in Horoatu Crasnei, valoarea investitiei fiind de 22.000 euro. Sper sa se reaizeze anul acesta ambele investitii, mai ales ca in 15 august vor incepe lucrarile la ambele obiective de investitii.", spuen primarul Sur.

rn

Infrastructura rutiera – 10 kilometri de drumuri urmeaza asfaltate

rn

"Infrastructura rutiera m-a preocupat inca din primul an de cand am devenit primar. Astazi Horoatu Crasnei are 19 kilometri de strazi asfaltate, dintr-un total de 60 de kilometri. Am depus un praiect pentru asfaltare a inca 10 kilometri de strazi si ulite. Sun vizate toate cele patru localitati – 5 strazi in Horoatu Crasnei, 5 strazi in Starciu si cate doua strazi in satele Hurez si Seredeiu. Pentru aceasta lucrare s-a incheiat licitatia, iar in zilele urmatoare urmeaza sa inceapa lucrarile. In 2017 s-a finalizat asfaltarea pe DC 77 Horoatu Crasnei – Seredeiu pe o lungime de peste 4,2 kilometri, iar anul acesta in luna mai au fost finalizate lucrarile la Seredeiu, tot pe DC 77 inca un kilometru de drum asfaltat cu dig de beton lung de 600 metri pe marginea vaii Seredeanca. Daca finalizam acest proiect putem spune ca mai bine de 50% din dintre drumurile comunei vor fi asfaltate. Am depus documentatia la FDI pentru drumul comunal DC 70C care face legatura intre Starciu si Buciumi pentru a fi asfaltat pe o lungime de 4,25 kilometri.", spune edilul.

rn

Doua poduri noi cu bani guvernamentali

rn

"In localitatile Seredeiu si Starciu urmeaza sa se construiasca doua poduri, pentru ca oamenii nu prea au alte cai de acces si am decis sa depunem proiectul prin PNDL 2. Proiectul cuprinde construirea a doua poduri peste valea Seredeanca si unul peste valea Ponitei. Urmeaza ca pana la 1 august sa se incheie licitatia la care a au depus oferte doua firme.", spune primarul Florian Sur.

rn

Apa si canalizare prin POIM cu aductiune de la Gilau

rn

"Incercam sa rezolvam si problema cu apa si canalizarea in comuna, dar pana acum ne-am lovit de un impediment si nu am putut accesa fonduri din cauza faptului ca nicio localitate nu are cel putin 2.000 de locuitori, iar punctajul pe care il obtinem este foarte mic. Documentatia este facuta, dar inca nu am gasit o varianta de a depune un proiect spre finantare. Suntem cuprinsi in programul Somes-Tisa, cu aductiune de la Gilau si speram cumva sa rezolvam aceasta problema.", explica primarul Sur.

rn

Infrastructura scolara si prescolara reabilitata si modernizata

rn

"La Horoatu Crasnei cele doua scoli au clasele I-VIII si sunt situate una in centrul comunal si una in satul Starciu. Ambele unitati scolare au ‘in total 295 de elevi. Conditilile in care invata elevii sunt foarte bune. Ambele cladiri au fost renovate din temelii in 2013, au fost dotate corespunzator si ambele cladiri au fost extinse cu cate o sala de sport moderna. In perioada urmatoare urmeaza sa fie reabilitata si extinsa, gradinita din Horoatu Crasnei, pentru care am depus un proiect de finantare la Fondul de dezvoltare si investitii.", spune primarul Florian Sur.

rn

Sportul si cultura nu lipsesc din viata comunitatii

rn

"La Horoatu Crasnei se pune accept si pe activitatile culturale. Anual organizam zilele comunei. In preajma sarbatorilor de iarna organizam concert de colinzi "Vin colindatorii cum veneau odata" organizat de Biserica Ortodoxa sprijinita de Primarie, la care au participat colindatori din localitatile Banisor, Pecei, Varsolt, Cizer, Starciu, Boian, Hurez si Horoatu Crasnei. De cand am devenit primar am readus la viapt fotbalul. In 2014 am ‘infiintat echipa de fotal Vointa Horoatu Crasnei. In sezonul 2016-2017 am facut eforturi mari sa promovam in liga a IV, dar din pacate nu am reusit, iar echipa s-a desfiintat momentan. Am ‘inceput sa punem accentul pe juniori, exista o grupa de juniori D inscrisa intr-o competitie oficiala, iar din toama vrem sa mai formam inca o grupa pentur ca exista potential in zona. Am amenajat un teren de fotbal la iesire din satul Horoatu Crasnei, ingradit, cu banci de rezerve care are o suprafata de joc foarte buna. In continuare vom investii in baza sportiva si vom construi o cladire pentru vestiare si o tribuna.", spune primarul Florian Sur.