Decesul fulgerător al primarului Mircea Pop, în luna septembrie 2022, a lăsat comuna Cuzăplac în doliu și cu atribuțiile primarului preluate de viceprimarul Ionel Florin Țîrlea.
În mod normal și legal, Guvernul ar fi trebuit să organizeze alegeri parțiale anticipate în termen de 90 de zile de la vacantarea funcției, însă au trecut deja aproape patru luni de la acel moment și nu sunt șanse ca, prea curând, să se organizeze alegeri. În cazul în care nu se vor organiza parțiale, viceprimarul Țîrlea va rămâne la cârma comunei Cuzăplac până la alegerile locale din 2024.
În aceeași situație cu comuna Cuzăplac se regăsesc alte 54 de administrații locale din țară, iar președintele demisionar al Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică, a declarat că, dacă până în luna septembrie 2023 nu se organizează alegeri parțiale, nu există nicio șansă să se mai organizeze până la localele de anul viitor. De vină ar fi neclaritățile din Codul Administrativ, a mai precizat șeful AEP, citat de postul național de televiziune.
“Datorită Codului Administrativ nu există o autoritate competentă. (…) Fără modificarea Codului Administrativ nu poate fi demarată organizarea unui proces electoral pentru alegeri parţiale. (…) Dacă nu se întâmplă până în septembrie anul acesta, cu siguranţă nu se mai poate întâmpla din septembrie până în septembrie anul următor”, a declarat Mitulețu-Buică pentru TVR.
Opoziția acuză blatul politic și cere sancțiuni… pentru Guvern
După ce Ludovic Orban, ex-lider PNL, în calitate de parlamentar, a dat în judecată Guvernul pentru a obţine din partea unei instanţe o decizie care să oblige Executivul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor, și USR a avut o reacție pe acest subiect.
Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, acuză partidele de la guvernare că, în fapt, nu ar vrea să se ”războiască electoral” în cadrul alegerilor parțiale: “Nu vor să facă alegeri parţiale pentru că asta ar însemna ori să meargă braţ la braţ, ori să se războiască electoral. (…) Trebuie schimbată legea şi spus clar în lege un interval de timp în care guvernul este obligat să organizeze aceste parţiale şi nişte sancţiuni”.
Poziția oficială a Guvernului, exprimată de purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, este aceea că AEP a informat pe larg Guvernul și situația privind alegerile va fi analizată.
“Guvernul a primit în urmă cu câteva săptămâni o informare pe larg din partea Autorității Electorale Permanente privind situația acestor unități administrativ teritoriale și, la finalul analizei acestei situații, desigur că vă vom comunica deciziile”, a precizat Cărbunaru pentru TVR.