Am vizitat recent comuna Buciumi, unde am intalnit un primar foarte aplecat pentru rezolvarea problemelor din comunitate, un om care se zbate cu adevarat sa dezvolte comunitatea si sa aduca investitii importate pentru cresterea calitatii vietii oamenilor. Este vorba de primarul Eugen Lazar, care se afla la al doilea mandat votat cu peste 70% dintre cetateni.
rn
Primar Eugen Lazar – am schimbat modul de lucru si muncim doar in folosul comunitatii, sa-i servim pe cetateni
rn
"Primul lucru pe care l-am facut in 2012 dupa preluarea mandatului de primar a fost schimbarea modului de lucru a functionarilor din cadrul primariei. Am avut o discutie amicala cu toti colegii din primarie, in ideea de ai constientiza ca ei trebuie sa munceasca in folosul comunitatii. Daca o persoana vine la ora 8.00 dimineata in primarie trebuie sa-l servim, daca vine la ora 16.00 la fel trebuie sa-l servim, prompt si la obiect. Spre bucuria mea, intr-un timp relativ scurt am reusit sa schimbam modul de lucru in Primarie. Am primit un feedback pozitiv din partea cetatenilor, care sunt multumiti.", spune primarul Eugen Lazar.
rn
Cele mai importante proiecte implementate in primul mandat 2012-2016
rn
"Am preluat comuna Buciumi in anul 2012 si nu avea mai nimic. Centrul comunei era plin de noroi. Am reusit in 2013 sa reabilitam strazile din centrul civic al comunei, in zona parcului. Am reusit sa asfaltam curtea scolii, care era curte de pamant. Am reusit sa redam in functiune sala de sport din incinta scolii, care nu functiona. Am reusit sa amenajam doua fantani de unde oamenii pot sa se aprovizioneze cu apa potabila, una in Buciumi, cealalta in satul Bodia. Tot din bugetul local am reusit sa reabilitam Caminul Cultural din localitea Sangeorgiu de Meses. Un proiect important din primul mandat a fost infiintarea unei asociatii in cadrul caruia a luat fiinta o echipa de fotbal. Din punct de vedere sportiv, Buciumul era mort. In anul 2012 am reusit sa facem aceasta echipa la care joaca doar tineri din comuna naostra si am reusit sa amenajam si un teren de fotbal. Am construit un pod peste valea Mihaiesei, tot din bugetul local. In jur de 200-300 de oameni nu mai sunt acum nevoiti sa treaca prin vale, au un pod din beton.", ne-a declarat edilul Lazar.
rn
Proiectele majore implementate au fost cele de infrastructura rutiera, dar si proeicte pe fonduri europene si amintim:
– reabilitare si modernizare drumuri comunale DC 70 Buciumi – Rastolt pe o lungime de 6 kilometri si DC 70 A Buciumi – Sangeorzu de Meses pe o lungime de 5,3 kilometri. Proiectele au fost finantare prin PNDL 1 si au fost finalizate in cursul anului 2017 si receptionate lucrarile la ambele obiective.
"Noi am finalizat si am incheiat proiectele pe PNDL 1. Stiu ca mai exista primari care inca mai lucreaza pe PNDL 1. Din 2014 pana in 2017 am facut receptia la cele doua lucrari pe care le-am avut, in total aproximativ 13 kilometri de drum comunal.", spune primarul Lazar.
– un proiect important pe fonduri europene a fost reabilitarea drumului care face legatura cu Castrul Roman si modernizare Camin Cultural, un proiect castiga prin GAL cu o valoare de 120.000 euro.
– pe masura 3.1.3 a castigat un proiect pe fonduri europene pentru consturirea unui Centru de Informare Turistica in localitea Buciumi, finalizat si receptionat in cursul anului 2016.
"Era important sa avem un Centru de Informare Turistica pentru ca avem si obiective turistice, cel mai important fiind Castrul Roman de la Buciumi. In perioada sarbatorii de Sfanta Marie, in jurul datei de 15 august, in fiecare an sarbatorim Zilele Castrului Roman. Cu aceasta ocazie desfasuram diferite activitati specifice culturale sia rtistice care tin mai mult de istoricul castrului. Sarbatoarea se tine in principal in zona centrala din Buciumi.", spune primarul Eugen Lazar.
rn
Multe proiecte importante castigate pentru cresterea calitatii vietii
rn
Dupa ce a castigat alegerile din anul 2016 cu peste 70%, primarul Eugen Lazar a inteles foarte bine ce are de facut. A inceput sa scrie proiecte, foarte multe proiecte, cu finantare guvernamentala, dar si cu finanatare europeana. Asa se face ca Primaria Buciumi are in diferite faze proiecte de investitii a caror valoare trece de ordinul zecilor de milioane de lei.
rn
In actualul mandat, primarul Eugen Lazar a castigat cinci proiecte prin PNDL 2:
– Reabilitare, mdoernizare si dotare infrastructura educationala in comuna Buciumi, unde sunt cuprinse cele doua scoli: scoala cu clasele I-IV si gradinita, proiect in valoare de 2 milioane lei care este in proportie de 80% finalizat; modernizare si dotare soala cu clasele V-VIII, proiect cu o valoare de 4 milioane lei
– Modernizarea infrastructurii rutiere din comuna Buciumi, unde am cuprins un numar de aproxiamtiv 14 strazi, in lungime de 8.2 kilometri care vor fi reabilitate pe toata raza comunei. Valoarea proiectului este de 4.8 milioane lei.
"Am incercat sa cuprindem strazile principale din toate localitatile comunei. Avem si cateva strazi cu probleme, de exemplu strada Dealu inalt, unde tot timpul cand vin ploi mai puternice se rupea drumul. Acolo sunt proiectate santuri pentru colectarea apelor pluviale pe ambele parti. Chair acum se lucreaza la santuri si o sa rezolvam aceasta problema, care dainuie de ani si ani.", spune edilul.
– avem contract de finantare semnat pentru modernizare si dotare sediu Primarie Buciumi si Camin Cultural, cu o valaore de 1.5 milioane lei. In prezent facem achizitia pe SEAP pentru proiectare si executie.
– modernizare infrastructura rutiera si iluminat public in comuna Buciumi, proeict pentru care urmeaza sa semnam contractul de finantare si se ridica la valoarea de 2.8 milioane lei.
"In total avem 13.5 kiloemtri de strazi in comuna Buciumi. In primul proiect am cuprins 8.2 kilometri, iar in acest proiect am prins diferenta. Mi se apre corect si normal sa muncim pentru toti cetatenii. Pentru cei care prin primul proiect nu am reusit sa le asfaltam strada sau sa le face santuri, in proiectul acesta toate strazile din comuna vor fi asfaltate, accese si santuri betonate. In anul 2017 in decembrie am castigat un proiect pentru iluminatul public pe led pe care l-am si finalziat. Am schimbat toate corpurile de iluminat si am montat 640 de corpuri de iluminat cu led. Reteaua functioneaza faorte bine, este foarte eficient sic are ne-a redus costurile de facturare din fiecare luna. Mai mult, functioneaza toata noaptea cu programator astronomic, nu este cazul sa intervina cineva. Ne-au ramas cateva strazi neiluminate si am considerat totusi ca prin acest proiect sa cuprindem si iluminatul public.", spune primarul.
rn
Baza sportiva si camin cultural – modernizate cu bani europeni
rn
Primaria Buciumi are semnate doua contracte pe fonduri europene pentru doua obiective de investitii.
"Unul este modernizare baza sportiva, baza sportiva pe care am facut-o din bugetul local in perioada 2013-2014. Prin fonduri europene cu suma de 4 milioane lei vom reface total suprafata de joc, se va marii suprafata de joc, se vor cosntrui vestiare, se va reface imprejmuirea, se va monta un sistem de irigare si se va construi o tribuna de 200 de locuri. Suntem in faza de licitatie pe SEAP. Dupa finalizarea lucrarilor voma vea o baza sportiva moderna. Eu mi-am dorit foarte mult si ami ales tinerii din comuna si-au dorit sa aiba conditii normale de a-si desfasura activitatile sportive. In proiect nu este cuprins si iluminatul nocturn, dar probabil ca-l vom face ulterior din bugetul local.", spune primarul Eugen Lazar.
rn
Al doilea proiect pe fonduri europene semnat de primarul Eugen Lazar este pentru reabilitare si modernizare camin cultural din localitatea Bogdana.
"Comuna Buciumi are trei camine culturale. Unul in localitatea Buciumi, unul in localitea Sangeorzu de Meses in anii anteriori din fonduri proprii si unul in localitea Bogdana care acum va fi reabilitat cu fonduri europene. Destinatia lor de folosire vor fi pentru diferite evenimente culturale, inclusiv nunti, petreceri. In proiectele de modernizare a caminelor culturale din Buciumi si Bogdana sunt cuprinse inclusiv sisteme de aer conditionat. Asa e normal, sa fie moderne si oamenii sa isi paota desfasura activitatea in conditii normale.", spune edilul.
rn
Doua drumuri comunale importante, de legatura cu comunele invecinate vor vedea asfaltul
rn
"Mai am doua proiecte depuse, am solicitat finantare si asteptam acuma un semnal prin Fondul National de Dezvolatre si Investitii (FDI). Este vorba de doua drumuri comunale, pe care ulterior le-am catalogat ca si drumuri comunale. Pana acuma unul era drum de acces al exploatatii agricole care face legatura intre Buciumi si satul Starciu, comuna Horoatu Crasnei. Am mai identificat un drum pe care l-am transformat in drum comunal, care face legatura intre Bogdana si Sangeogiu de Meses lung de 1,8 kilometri. Este o legatura foarte scurta pentru cetatenii din aceea parte. Avem documentatia facuta, studiul de fezabilitate, avem toate avizele si proiectul a fost depus la data de 24 mai, la Ministerul Dezvoltarii – Comisia nationala de strategie si prognoza. Valoarea proiectului pentru modernizarea ambelor drumuri comunale se ridica la suma de 6 milioane lei. Mai avem un proiect depus tot cu finantare prin FDI la data de 24 mai la Ministerul Dezvoltarii pentru realizare retele de canalizare, bransamente si racorduri in cmuna Buciumi. In 2012 eu am incercat sa implementam aductiunea de apa si canalizare. Am avut probleme. Comuna Buciumi face parte din Asociatia Somes-Tisa in proiectul prin POIM cu aductiune de apa de la Gilau. Din cauza asta acest proiect mi-a fost respins de mai multe ori, si pe fonduri europene in 2016. Am incercat sa depun proiectul si prin PNDL, dar ne-a fost respins pentru suprafinantare, pentru ca se suprapunea cu POIM. Pana la urma noi vom avea si apa si canalizare. Apa vom avea prin POIM, iar canalizarea in valoare de 9.3 milioane lei, inclusiv bransamente la apa, pentru toata comuna. Oamenii nu vor trebui sa plateasca nimic. Facem noi totul pentru cei 2539 de locuitori.", ne-a declarat primarul Eugen Lazar.
rn
Eugen Lazar se gandeste la al treilea mandat de primar
rn
"Inca nu m-am gandit, dar avand atatea proiecte pe rol paote ar fi un moment de lasitate din partea mea sa le las, sa renunt si cred ca oamenii nu vor cataloga foarte bine daca as face treaba asta. Sa stiti ca nu-i usor sa fi primar, daca vrei sa realizezi ceva pentru comunitatea ta. Este stresant, este solicitant. Din perspectiva aceasta s-ar putea sa le mai cer inca odata oamenilor sustinerea si increderea lor. Eu sunt un primar care ceea ce spun incerc sa duc la bun sfarsit si in mare parte am reusit. Alegerile din anul 2016 mi-au demonstrat ca oamenii au incredere in mine. Eu sunt convins ca nu le-am inselat asteptarile si le promit ca voi fi acelasi om.", spune edilul.