Am vizitat saptamana trecuta comuna Boghis – una dintre cele doua comune salajene conduse de doamne primarite. Marina Ida Magdalena UDMR este primar din 2005 si se afla la al patrulea mandat. In cele patru scrutine de pana acum a castigat de fiecare data alegerile cu cele mai mari scoruri inregistrate in judet peste 90%, iar la alegerile din 2016 nu a avut contracandidat. Doamna Ida, asa cum ii place sa i se spuna, este o femeie care a reprezentat Boghisul inca din 1992, cand facea parte din comuna Nusfalau. In 2004, domna Ida a fost liderul grupului de initiativa care a decis sa lupte pentru reorganizarea teritoriala a Boghisului si astfel in 2005, Boghisul a devenit comuna. Ida isi aduce aminte cu nostalgie primele zile de mandat ca primar, cand in Boghis nu era nimic, nici drumuri, nici utilitati, primaria si ea era darapanata si gata sa cada la pamant. Insa prin intelepciunea ei, Ida a reusit repede sa construiasca o echipa in jurul ei si a pus mana la treaba. Astazi Boghisul arata infloritor, are asfalt, are canalizare si retea de apa, unitatile scolare si prescolare sunt renovate si puse la punct.

rn

"Comuna Boghis este o comua cu o asezare umana straveche, atestata documentar din anul 1205. In decursul timpului a avut o istorie zbuciumata ca toate localitatile din Salaj. Din anul 1968 pana in anul 2005 a fost sat arondat comunei Nusfalau. Din anul 2005 prin Legea 176 Boghisul a fost decretat comuna prin reorganizarea comunei Nusfalau. In acest moment am onoarea sa reprezint comuna Boghis si sunt primar din anul 2005 luna iunie, la al patrulea mandat. La ora actuala ne putem mandrii ca suntem o comuna in curs de dezvoltare si ca suntem la nivelul tuturor celorlalte comune.", ne-a spus doamna primar Ida Magdalena.

rn

Primaria Bohis lucreaza la capacitate maxima pentru cresterea calitatii vietii in comuna

rn

"In acest moment avem in implementare trei proiecte, dintre care unul prin PNDL 2 – "Asfaltare strazi si ulite, constructie trei poduri in comuna Boghis" cu vlaoare totala de 1 de milion euro. Prin acest proiect vom asfalta circa sapte kilometri de drum si vom construi trei poduri. Avem deja contractul de executie semnat, cu proiectul tehnic elaborat si asteptam inceperea lucrarilor." spune doamna Ida.

rn

Fonduri europene pentru canalizare si retea de alimentare cu apa

rn

"Prin FADR masura 7.2 cu o valaore de 1.5 milioane euro derulam un proiect pentru extindere sisteme de alimentare cu apa si canalizare in satele Boghis si Bozies. Suntem in stadiul de implementare, iar circa 50% din lucrare este realizat. Speram ca pana la finele lunii octombrie sa finalizam aceasta investitie."

rn

Fonduri europene pentru modernizare sediu Primariei

rn

"Al treilea proiect pe care-l avem in implementare este prin GAL Valea Crasnei si Barcaului prin programul Leader. Avem renovarea si modernizarea sediului primariei. Valoarea proiectului este de 55.000 euro, suma care este completata cu inca 55.000 euro din bugetul local. Contractul de executie este semnat, avem ordinul de incepere a lucrarilor emis si speram cat mai repede sa se inceapa la lucru.", spune primarita comunei Boghis, Ida.

"In urma cu cinci ani am reusit sa implementam un proiect prin ADI Valea Barcaului, a carui asociatie am fost presedinte timp de sapte ani. Am implementat un proeict pe fonduri europene de cinci milioane de euro, care cuprindea la asfaltare 22 de kilometri de drum, trei poduri construite si aptru camine culturale reabilitate. Aceasta investitie s-a realizat in trei comune. Mare parte, adica 74% din valoare s-a investit in comuna Plopis, 14% in comuna Boghis si diferenta in Valcau de Jos. Proiectul s-a incheiat cu succes si am beneficiat de lucrurile pozitive realizate. In comuna Boghis am implementat dealungul timpului mai multe proiecte, intrucat nu suntem o comuna cu potential economic foarte mare, singura noastra sansa de dezvoltare este atragerea de fonduri.", spune doamna primar Ida.

rn

Comuna Boghis acoperita 100% cu retea de apa si canalizare

rn

"In timp am implementat sistem de canalizare si statie de epurare in comuna Boghis, proiect in valoare de 1 milion de euro prin OUG 7. Proiectul a fost finalizat in anul 2011, cand s-a predat functional sistemul Companiei de Apa pentru administrare si functionare. La care la ora asta implementam extinderea sistemelor de canalizare. Daca reusim sa finalizam extinderea retelelor, noi vom avea o acoperire de 100% a comunei cu ambele sate, cu retea de apa si canalizare si statie de epurare proprie.", spune primarul Ida.
"Tot programul Leader, din fonduri europene am achizitioant un utilaj buldoexcavator si un tractor pentru muncile din comuna." a completat edilul.

rn

Si cu banii guvernamentali s-au facut lucruri marete

rn

"Am reabilitat si caminul cultural din Boghis, in urma cu patru ani de zile din fonduri guvernamentale si fonduri proprii. Caminul cultural din Bozies a fost reabilitat prin proiectul cu fonduri europene castigat de ADI Valea Barcaului. Am construit o capela mortuara in urma cu sase ani, cu fonduri de la Consiliul Judetean si o parte din bugetul propriu. Anul trecut a fost si renovata si putin extinsa. Se afla in proprietatea publica a comunei si o foloseste toate cultele religioase.

rn

Infrastructura scolara si prescolara pusa la punct

rn

"Noi avem o scola gimnaziala clasele I-VIII cu sectiile maghiara si romana. Mai avem o scoala primara mai mica cu clasele I-IV. Cladirea in care functiona scoala cu clasele I-IV a fost o cladire construita in anul 1904 si deteriorata, care a trebuit sa fie demolata. In urma cu trei ani de zile am reusit sa finalizam si sa construim o noua scoala, cu fonduri de la Ministerul Educatiei si contributie proprie din rezerva comunei.", spune Ida.

rn

"Gradinita functioneaza in satul Boghis cu trei grupe si avem o gradinita mica si in satul Bozies cu o grupa. Gradinita din Boghis a fost o cladire foarte veche, o parte a ei a fost construita tot in 1904. A suferit in decursul timpurilor reabilitari, nu am demolat-o. Chiar anul trecut am terminat total reabilitarea. La ora actuala functioneaza si o grupa cu program prelungit, cu dormitor, sala de mese, cu bucatarie. Astazi toate institutiile de invatamant din Boghis arata foarte bine, inclusiv autorizatie ISU le avem obtinute.", spune primarul Ida.

rn

Boghisul – perla turismului salajean

rn

"In ultimii 10 ani in Boghis s-au cosntruit opt pensiuni. Strategia noastra de dezvoltare pe termen mediu si lung, ne-am fundamentat-o pe turism. Noi din turism am dori sa traim, pentru ca avem toate oportunitatile inca neexploatate la valaorea lor reala. Dar comuna Boghis s-a dezvoltat mult pe linia aceasta, avem peste 300 de locuri de cazare atestate, avem trei lcouri de alimentatie publica – restaurante. Ceea ce eu mi-as dori este ca Boghisul sa devina o mica perla a judetului, a zonei si toti locuitorii comunei sa-si poata valorifica produsele din gospodaria proprie.", este visul primaritei Ida Magdalena.

rn

Proiecte de viitor – centru multifunctional, sala de sport si strazi asfaltate

rn

"Am achizitionat un teren in apropiere de scola pe care intentionam sa cosntruim o sala de sport, nu foarte mare. Inca nu stim care va fi sursa de finantare. Foarte mare nevoie avem de o sala de sport, pentru ca am putea-o folosii si iarna. Mai doresc sa fac un proiect de asfaltare pentru acele stradute micute care nu au fost cuprinse acuma in acest program. Avem initiativa de a construi un centru multifunctional, insemnand un centru integrat ‘in care atat tinerii din comunitate, cat si pensionare sa poata sa-si desfasoare activitatea, dar in acelasi loc sa existe si o biblioteca cu o sala de lectura. Noi visam un centru multifunctional care sa dea posibilitatea la copii, la tineri, la varstinici, la cor de barbati sa se intalneasca toti. Sa fie un centru viu, in care sa functioneze inclusiv o bibilioteca si un centru de informare turistica. Anul trecut am cumparat doua terenuri in centrul comunei tocmai pentru a implementa aceste proiecte. Avem si un teren cu gazon de fotbal, avem un teren asfaltat de handbal in curtea gradinitei. Pot sa spun ca avem un pic din toate. Eu agreez fondurile europene mai mult decat cele guvernamentale, din doua motive. In primul rand programele guvernamentale sunt foarte bune, dar nu simt o asa mare stabilitate daca contractez o finantare europeana. Si de altfel de ce sa nu atragem fonduri europene daca exista oportunitate si de ce sa ne folosim rezervele proprii.", spune primarul Boghisului, Ida Magdalena.