Fostul Palat al Copiilor sau fosta ”Casă a pionierilor”de pe strada Cloșca din Zalău dispare în aceste zile. Clădirea care găzduia odată frumoasele activități pentru copii se demolează, lucrările fiind în plină desfășurare.
Noii proprietari, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, va construi aici un complex școlar care va avea o capacitate de 600 de elevi. Vor fi construite și terenuri de sport și, practic, se vor derula activități asemănătoare cu cele ale fostului Palat al copiilor.
Bara Lajos, directorul Liceului Reformat ”Wesselenyi” din Zalău, a declarat pentru Graiul Sălajului că, în aproximativ doi ani, noul complex școlar va fi dat în folosință.
”Am întocmit toate documentațiile, suntem în faza de demolare a clădirilor. Abia după ce finalizăm această etapă a demolării necesară pentru a scoate din CF vechile clădiri, vom depune documentația pentru obținerea autorizației de construcție. Anul acesta vom finaliza demolarea și obținerea autorizațiilor de construcție, iar la începutul anului viitor vom putea trece la etapa de construcție propriu-zisă. Dacă totul va merge foarte bine, eu cred că în doi ani complexul școlar va fi gata”, spune Bara Lajos.
Proprietatea a fost cumpărată de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului în urmă doi ani, în anul 2019, de la moștenitorii care au câștigat în instanță dreptul de proprietate – familia Faluvegy. În vara acestui an, noul proprietar a solicitat Primăriei Zalău autorizația de demolare a clădirilor existente pe proprietatea de pe strada Cloșca din Zalău.
Nostalgicii și-au exprimat public sentimentele pe grupul ”Amintiri despre Zalău”
Peisajul din cartierul Traian oferit de lucrările de demolare ale fostului Palat al copiilor sau fosta Casă a Pionierilor a trezit memoria colectivă a zălăuanilor care au frecventat până în 2015 cercurile unității de învățământ. Unul dintre nostalgici, Andrei Cherecheș, și-a publicat gândurile provocate de imaginea dezolantă pe care a și surprins-o în câteva fotografii:
”Din păcate, face parte din ciclul: <S-a mai închis un capitol în Zalău>. Azi, fără mult tam-tam, fără prea multă mediatizare (adică zero) s-a mai dus un simbol al Zalăului, fosta “Casa Pionierilor” situata pe strada Cloșca. Dincolo de orice interese ale foștilor și actualilor proprietari, pe care nu doresc sa le comentez, cel puțin nu în public, vreau doar să-mi exprim un strigăt mut de durere pentru dispariția sub fălcile nemiloase ale utilajelor a unui edificiu care, pentru mine, și sunt convins ca pentru mulți alții a însemnat o raza de lumina în copilărie. Strigatul mut are și o latura de profund dispreț și revoltă fata de TOATE administrațiile locale și județene postdecembriste, care în peste 30 de ani nu au găsit (nici măcar nu cred ca au încercat) o solutie prin care să se perpetueze activitatea desfășurată în acest locaș de cunoastere. Atâtea generații de copii care și-au găsit aici un hobby, un talent care le-a fost util în viață, un mod plăcut și educativ de petrecere a timpului liber, și nu în ultimul rand, poate o cărămida la temelia dezvoltării ca adulți. Atâția profesori și îndrumători talentați și devotați pregătirii tinerelor vlăstare pentru viață! Îmi amintesc cu drag de domnii Bartha (karting), Mureșan (muzică), Bologa (sport), Moigrădean (electronică și radio-amatorism), Mureșan (aero și navo modele) și mulți alții al căror nume, din păcate, nu mi-l mai amintesc… Păcat, foarte păcat…”, spune Cherecheș. Comentariile nu au întârziat să apară și, la unison, zălăuanii și-au re-amintit care le-au fost pasiunile descoperite în această casă de pe Cloșca.
Povestea retrocedării, o adevărată aventură juridică
Palatul copiilor din Zalău a fost retrocedat în 2009 urmașilor vechilor proprietari, familia Faluvegy, printr-o hotărâre a Înaltei Curti de Casatie și Justiție. Decizia de retrocedare a fost luată după ce, în anul 1999, Curtea de Casatie și Justiție a constatat că această clădire a fost preluată în mod abuziv de către statul român.
Deoarece noii proprietari nu au reușit să ajungă la un acord cu reprezentanții Ministerului Educatiei în legatură cu condițiile de retrocedare, proprietarii au decis să deschidă, în 2010, un alt proces la Tribunalul Sălaj. În urma procesului, magistrații sălăjeni au decis, abia în 2012, ca Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Palatul Copiilor să plătească o chirie pentru utilizarea imobilului începând cu anul 2003 până în anul 2012. Chiria includea utilizarea terenului, clădirea veche și construcțiile noi făcute de stat. Inițial, cele două instituții aveau de plătit chirie pentru terenul în suprafata de 5.324 metri pătrati, suma de 1.390.600 lei si 8.480 lei lunar pâna la predarea efectivă a imobilului; pentru clădirea veche suma de 181.200 lei și 1.558 lei lunar până la predarea efectivă a construcției, iar pentru construcțiile noi făcute de Statul Român, suma de 1.050.648 lei și 4.169 lei lunar pâna la predarea efectivă a cladirilor. Ulterior, hotârarea a fost atacată la Curtea de Apel Cluj, care a decis, în februarie 2013, să reducă sumele pe care ISJ Sălaj și Palatul Copiilor le au de plătit. Astfel, Curtea de Apel Cluj a obligat cele două instituții să plătească proprietarilor despăgubiri în sumă de 379.912 lei pentru clădirea veche și teren, pentru perioada mai 2004 – decembrie 2012, iar pentru clădirile noi despăgubiri în sumă de 40.936 lei, pentru lunile noiembrie 2012 – februarie 2013. Sentința, definitivă și executorie, a devenit și irevocabilă, conform unei decizii a Înaltei Curti de Casație și Justiție din februarie 2014.
Cercetare penală pe rol pentru recuperarea despăgubirilor
Cu o hartie oficială favorabilă, Inspectoratul Scolar Județean a făcut demersurile necesare pentru a intra in posesia banilor abia în anul 2015, an în care au și eliberat clădirea prin mutarea activităților Palatului copiilor la Școala Gimnazială ”Iuliu Maniu” și la Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu”, ambele din Zalău.
Codul de procedură civilă stipula că dreptul de a obține executarea silită pentru sumele datorate de noii proprietari Ministerului Educației/ Inspectoratului Școlar pentru investițiile făcute se prescrie în termen de 3 ani. Termenul de prescriptie începea să curgă de la data când s-a născut dreptul de a obtine executarea silită.
Reprezentanții Inspectoratului Scolar Judetean au deschis procedura de recuperare a banilor cu un an mai târziu decât ar fi trebuit.
Procurorii zălăuani au în lucru un dosar privind modul în care Inspectoratul Școlar Județean a lăsat să-i scape o despăgubire de peste un milion de lei pentru că nu a cerut în termenul prevăzut de lege executarea silită a datornicilor.
Cercetările se fac sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neglijență în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Imobilul a fost retrocedat în 2009, dar ISJ Sălaj a investit aici peste un milion de lei pentru modernizarea clădirii existente și extinderea acesteia cu spații noi. Inspectoratul Școlar Județean a dat în judecată proprietarii imobilului pentru a recupera banii investiți, iar în 2011 Curtea de Apel Cluj, printr-o decizie definitivă și executorie, a obligat proprietarii imobilului să plătească instituției suma de 1,1 milioane de lei. Aceeași solutie a fost pronunțată, în 2012, și de Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a ajuns ca urmare a faptului că proprietarii clădirii au atacat sentința instanței clujene.
Am solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj informații cu privire la stadiul actual al dosarului și vom reveni cu detalii.
Cert este că, imediat după demararea anchetei penale, fostul consilier juridic al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Jeler Viorica, a demisionat din funcție.
Consilierul juridic din vremea aceea, Jeler Viorica, a demisionat din functie, intra-adevar, dar sefa ei, Pop Maria, inspector scolar general, sotia unui senator de Salaj, nu poarta nicio semnatura, nicio vina? Doar, n-o fi vinovata doar o functionara a acestei institutii? Adevarul este ca procurorii care se ocupa de acest caz taraganeaza dosarul, ca asa sunt …pilele.
Pe langa problema juridica / legala mai este una, zic eu mai cu bataie lunga, si anume incet dar sigur statul maghiarne acapareaza si vom redeveni acolo unde am fost inainte de Tratatul de la Trianon. Statul nostrunu este in stare sa faca nimic pentru cetatetii lui asa ca de asta profita altii …:(:(:(