Doamnele parfumează casa cu aromă de dovleac copt, iar cei mici decorează cojile dovlecilor și îi transformă în personaje de poveste. Toamna, dovleacul este una dintre vedetele din piață, din bucătăria și casa noastră. Dovleacul conține, printre altele, luteină, betacaroten, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Este bogat în proteine și fibre, fiind o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.
Pe lângă aroma plăcută a rețetelor cu dovleac, acesta are avantajul că poate fi gătit în zeci de moduri ingenioase și, mai important decât atât, este extrem de sănătos pentru noi, indiferent de vârstă. Dovleacul poate fi consumat fiert, la cuptor sau pe grătar.
Ca desert, poți prepara dovleac copt, pe care să-l servești cu puțină miere și nucă pe deasupra sau poți face o delicioasă plăcintă cu dovleac.
Dacă nu ai încercat până acum și cauți ceva inedit în bucătărie, pregătește un dovleac umplut cu carne și orez, după rețeta de mai jos care garantează gustul unic și delicios al preparatului final.
Dovleac umplut cu carne și orez
6 porții gata în 120 de minute.
Ingrediente:
-un dovleac rotund mediu
-150-200 g orez,în funcție de mărimea dovleacului
-400 g carne tocată amestec
-5 ciuperci medii
-1 ardei roșu
-1 ceapă mare
-4 linguri de ulei
-2-3 căței de usturoi
-1 legătură de pătrunjel
-sare și piper după gust
Mod de preparare:
Taie-i dovleacului un capac în partea cu codiță. Prin gaura tăiată curăță bine dovleacul de pulpa ațoasă. Zdrobește usturoiul cât mai fin și freacă-l cu 2 linguri de ulei de măsline pentru 2-3 minute. Unge dovleacul pe interior și exterior cu mujdeiul de usturoi. Separat, într-o tigaie, prăjește ceapa în cele 2 linguri de ulei. Când devine translucidă, adaugă ciupercile tocate și ardeiul roșu tăiat în cubulețe fine. După ce legumele și-au schimbat culoarea, adaugă carnea tocată și amestecă, la foc mediu, până ce carnea și-a schimbat integral culoarea. Adaugă orezul, sarea și piperul, jumătate din pătrunjelul tocat și umple dovleacul cu compoziția obținută. Deasupra rade cașcaval din belșug, apoi pune-i capacul tăiat și înfășoară-l în folie de aluminiu. Dă dovleacul la cuptor la 180 grade pentru 90-100 de minute, până ce devine fraged. Servește dovleacul umplut cu carne și orez presărat cu pătrunjel proaspăt tocat. (sursa rețetepractice.ro)