Venirea lui Martie a fost anuntata înca de saptamâna trecuta, când platoul de marmura si alte câteva locuri din oras au fost invadate de sute de martisoare. Daca punem la socoteala si zilele babelor, observam ca Martie e menit sa simbolizeze venirea primaverii, renasterea, cu traditii din stramosi, amintindu-ne fiecaruia importanta vietii. Din pacate, pâna si semnificatia martisorului a început sa se piarda, locul lui fiind luat de kitsch-uri ce se vor a se ridica la nivelul unui martisor traditional. Comertul a ajuns sa distruga traditiile. Oare câti mai stiu semnificatia unui martisor sau motivul pentru care îsi aleg în primele noua zile din luna o baba? Fenomenul nu se opreste doar la traditiile si simbolistica din spatele lunii Martie, ci a prins radacini în toate sarbatorile, fie ele salajene sau împrumutate, fie din alte zone ale tarii, fie din strainatate. Problema nu e ca încercam sa aducem pe meleaguri salajene alte sarbatori, ci modul în care o facem. Daca e sa împrumutam sarbatori venite de pe alte meleaguri precum Valentine’s Day, Halloween, sau chiar din alte zone ale tarii, cum sunt Dragobetele sau zilele babelor, sa nu o facem din pura plictiseala sau dorinta de a intra în rând cu lumea. Sa o facem pentru ca o simtim, pentru ca dorim sa punem suflet în semnificatia sarbatorii, nu pentru a promova un act comercial. Noi suntem cei care suntem capabili sa daruim unei sarbatori magia, ce-i da putere pentru a dainui, sau superficialul, ce omoara povestea din spatele sarbatorii de fiecare data când vindem din „sufletul” acesteia comercialului. Asadar, daca e sa alegeti o baba sau un martisor, nu o faceti pentru ca e „în trend”. Opriti-va pentru un minut si gândita-va ca aceste simboluri ascund un strop de magie menita sa faca viata omului mai frumoasa, mai bogata sufleteste. Macar prin noi sa-si mai pastreze sarbatorile identitatea traditionala pe care stramosii nostri s-au straduit sa ne-o lase mostenire.
Comertul in detrimentul traditiilor
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...