Sălăjenii care deţin magazine de incălţăminte şi imbrăcăminte nu se incumetă să aplice metoda reducerilor de sezon.
Cu toate că in perioada 15 ianuarie-15 aprilie este sezonul reducerilor la articolele de iarnă, nu toţi comercianţii aplică această strategie. In ultimii ani, tot mai multe magazine vestimentare din municipiul Zălau evită să reducă preţul pentru că sunt prea multe reguli de urmat, iar profitul este foarte mic. Principala cauză care ii descurajează pe comercianţii sălăjeni este faptul că sunt nevoiţi să işi opereze, special pentru reduceri, registrul de stoc, fără să aibă certitudinea că vor avea succes. Un alt demers in acest sens este obligativitatea depunerii unei notificări in prealabil adresată Primăriei Zalău. Notificarea privind vanzările de sondare trebuie făcută cu 15 zile inaintea datei de debut a reducerilor. „Nu merită să facem reduceri, noi avem adaos comercial mic. Oamenii nu mai reacţionează la reduceri de 20-30 la sută, pentru că văd la televizor reduceri de 70-80 la sută. Noi nu ne putem permite astfel de reduceri, plus că este foarte multă muncă de depus potrivit legislaţiei in vigoare”, mărturiseşte doamna Emi, o vanzătoare al unui magazin central din Zalău.
Spre deosebire de oraşele mari, in municipiul Zalău funcţioneză un comerţ bazat pe produse mai ieftine. Comercianţii insă se justifică prin faptul că imbrăcămintea scumpă nu are trecere, mai ales in această perioadă. Fiind un oraş mic, fiecare se adaptează in funcţie de concurenţă. „Reduceri de 70 la sută işi pot permite magazinele care au adaos foarte mare. Deşi am rămas cu stoc pentru marfa de iarnă, nu imi permit să fac reduceri, pentru că oricum am preţuri mici şi aş fi nevoită să imi recalculez stocul”, povesteşte patroana magazinului de imbrăcăminte situat in incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău.
Totuşi, unele magazine sunt dispuse să facă orice pentru a nu rămane cu marfa blocată. Comercianţii din această categorie trebuie să ţină cont de dispoziţiile legale privind vanzările de soldare, in caz contrar riscă amenzi intre 2000-10000 de lei. De asemenea, cei care deja au aplicat reduceri la diferite produse fără să notifice Primăria, riscă amenzi intre 200 şi 1000 de lei.