Instituţia Prefectului Sălaj, Primăria Comunei Treznea și Primăria Comunei Ip vă invită la manifestările prilejuite de comemorarea martirilor de la Treznea şi Ip.

Evenimentele vor avea loc sâmbătă, 9 septembrie, la Treznea, de la ora 12.00, la Cimitirul eroilor, și joi, 14 septembrie, la Ip, la ora 12.00, la Cimitirul eroilor din localitate.

La mormintele eroilor vor depune jerbe sau coroane persoanele, organizațiile sau instituțiile care doresc să aducă un omagiu martirilor.

Depunerea jerbelor la monument se va desfășura cu respectarea ordinii de precădere stabilită de Legea nr.215/2016 privind ceremoniile oficiale.

Masacrul din Treznea a avut loc pe 9 septembrie 1940, în ziua în care trupele ungare horthyste, ca urmare a Dictatului de la Viena, au intrat în comună.

După crimele din 8 septembrie 1940, când trupele armatei ungare au ucis 11 persoane în comuna Ciumărna, trupe maghiare aparținând batalionul 22 Grăniceri Debrețin aflat sub comanda locotenentului Akosi au intrat în comuna Treznea la data de 9 septembrie. După ocuparea satului, unitățile maghiare au dezlănțuit măcelul rămas în istorie sub denumirea de “Masacrul de la Treznea”. Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. În urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 87 de români și 6 evrei.

La Ip, în noaptea de 13 spre 14 septembrie1940 trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupație cantonată în orașul Șimleu Silvaniei au ucis 157 de localnici români.

Sub pretextul răzbunării celor doi militari unguri morți într-o explozie în comuna Ip la 7 septembrie 1940, cu ocazia trecerii trupelor prin localitate, locotenentul Vasvári Zoltán din armata horthystă părăsește, în ziua de 13 septembrie 1940, localitatea Nușfalău, unde se afla cantonat, îndreptându-se cu compania sa spre comuna Ip. Motivarea uciderii celor 157 de localnici este una fictivă, explozia producându-se din cauza unui defect de ambalaj al muniției, dovadă fiind faptul că cei patru români arestați au fost eliberați după aproximativ o lună.