Specialisti in legislatia electorala sustin ca organizarea alegerilor locale si parlamentare in aceeasi zi ar crea haos in sectiile de votare.
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012 tine capul de afis in mass-media romaneasca de cateva saptamani incoace. Initiatorii acestui proiect, partidele din coalitia guvernamentala, spun ca prin comasarea alegerilor vom face economii la bugetul de stat de aproximativ 30 de milioane de euro. Cel mai puternic argument al PDL, cel al economiei la buget, nu este veridic daca tinem cont de legislatia in vi-goare. Democrat-liberalii sustin ca nu s-ar mai arunca banii pe fereastra la fel ca atunci cand organizezi doua tipuri de alegeri si ca vom avea parte de o promotie: „doi in unu”. Insa, daca arunci putin privirea peste legislatie si peste Constitutie vei vedea ca nu e chiar asa de simplu sa comasezi alegerile locale cu cele parlamentare. Teore-tic, se pot comasa alegerile, dar cu conditia de a organiza doua birouri electorale cen-trale, doua birouri electorale judetene, sectii de votare separate pentru locale si pentru parlamentare. In acest caz, respectand actuala legislatie, argumentul eco-nomiei la bugetul de stat cade. Exemplul cel mai la indemana este cel al organizarii alegerilor prezi-dentiale din 2009, primul tur de scrutin, impreuna cu re- ferendumul national consul-tativ pentru un parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. A fost atunci facuta vreo econo-mie desi banii proveneau la ambele scrutine de la bugetul de stat? Mai mult decat atat, Constitutia prevede ca dupa alegeri noul Parlament trebuie convocat de catre presedintele tarii in termen de 20 de zile. In cazul in care alegerile parlamentare vor fi aduse din noiembrie in iunie, presedintele nu va putea respecta termenul de 20 de zile impus de Constitutie pentru ca actualilor parlamentari nu le-a expirat mandatul de patru ani. Legea spune ca „alegerile vor fi organizate inaintea expirarii mandatului de patru ani”.
„Va fi o harababura daca le comaseaza”
Pentru a face lumina in acest caz am contactat un judecator, specialist in legislatie electorala, care sa explice pentru cititorii Graiul Salajului posibilitatea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare. Sub protectia anonimatului, acesta ne-a declarat ca „dupa legislatia actuala ar fi greu sa organizam alegeri comasate. „Teoretic, se pot organiza alegeri comasate, cu conditia sa fie organizate birouri electorale separate pentru fiecare tip de alegeri. Dar e foarte dificil, pentru ca birourile s-ar incurca intre ele si ar trebui cate doua sectii de votare. Iar regulile alegerilor difera. Spre exemplu, la parlamentare, cetatenii pot vota in orice sectie de votare din colegiul in care isi au domiciliu, in schimb la locale se poate vota doar la sectiile de votare din localitatea in care au domiciliul”, spune judecatorul.

Modificarea legislatiei este primordiala
Prin urmare, fara a modifica legislatia in vigoare nu putem discuta de alegeri comasate. Lucru cunoscut si de catre deputatul PDL Lucian Bode. „Comasarea este posibila si probabila, insa este nevoie de adaptarea legislatiei in Parlament. Autoritatea Electorala Permanenta spune sa adoptam o noua lege si sa nu modificam legea in vigoare”, declara presedintele PDL Salaj la ultima conferinta de presa. Potrivit acestuia, o decizie finala asupra acestui subiect va fi luata de coalitia guvernamenta in perioada urmatoare.