Artistii salajeni au primit medalia de aur a orasului Suevres din Franta si au fost desemnati sa deschida editia din acest an a festivalului international de folclor de la Montoire.
Ansamblul de copii si tineret Columna din Zalau, alaturi de orchestra ansamblului artistic profesionist Porolissum, reprezinta Romania la festivalul international de folclor de la Montoire – Franta, ce se desfasoara in perioada 9 – 15 august. Preludiul festivalului a constat intr-un concert de muzica traditionala romaneasca, sustinut luni de catre artistii zalauani intr-o biserica din secolul al XII-lea, restaurata si folosita momentan de catre comunitatea din localitatea Artins ca si sala de spectacole. Francezii prezenti la „preludiul” festivalului au avut sansa sa asculte cantece din folclorul romanesc si muzica orchestrala, spectacolul incheindu-se cu Rapsodia a II-a a lui George Enescu si cantecul „Ciorcarlia”, in interpretarea violonistului Ionut Darjan. Ansamblul folcloric din Zalau a primit sansa de a canta in preludiul festivalului ca semn de multumire din partea organizatorilor fata de reprezentatia avuta in 2006, cand salajenii au fost declarati de catre Jean Francois Proux, presedintele Comitetului de Orga-nizare a Festivalurilor Internationale de Folclor din Franta (CIOFF), drept „cel mai bun grup” prezent la editia din acel an a festivalului.
Medalie de aur pentru profesionalismul artistilor salajeni
Inainte de concertul in biserica, tinerii dansatori ai ansamblului Columna si orchestra Porolissum au sustinut trei spectacole in localitatile Cloyes, Suevres si Dreux. Profesionalismul de care au dat dovada artistii din Zalau atunci cand au urcat pe scena l-a determinat pe primarul din localitatea Suevres sa acorde grupului din Romania medalia de aur a orasului. Distinctia i-a fost acordata directorului Casei Municipale de Cultura din Zalau, Gabriela Hossu. In Dreux, Columna a fost invitata catre directorul Departamentului de Cultura, un bun cunoscator al limbii romane, sa-i incante timp de 90 de minute pe locuitorii orasului cu dansuri si muzica romaneasca. Cu toate ca afara nu erau mai mult de 15 grade si ploaia cadea incontinuu, inarmat cu pelerine si umbrele, publicul a stat pe scaune si a urmarit atent reprezentatia zalauanilor, iar la final cei peste o suta de francezi au strigat „encore” (inca odata), fiind multumiti de ce au vazut in acea seara pe scena.
„Transmit emotie si energie spectatorilor”
Cele patru spectacole sustinute pana acum de catre artistii salajeni in Franta au fost apreciate la scena deschisa de catre oameni de cultura importanti in Hexagon. Jean Francois Proux, presedintele CIOFF Franta si coordonatorul festivalului de la Montoire, spunea la finalul concertului din biserica de la Artins ca „acestor tineri talentati, cu toate ca au in repertoriu dansuri foarte dificile, nu le dispare niciodata zambetul de pe fete si in acest mod transmit emotie si energie spectatorilor”. Ieri seara, reprezentantul ansamblurilor Columna si Porolissum, o tanara dansatoare de numai 13 ani, a fost desemnat de catre presedintele festivalului de la Montoire sa citeasca mesajul de deschidere a manifestarilor. Vom reveni cu amanunte despre evolutia zalauanilor la festivalul international de folclor in editiile urmatoare ale ziarului.