Colinda – datina strabuna, cu mare forta de persistenta in timp, este un adevarat simbol al spiritualitatii romanesti, o dovada a vechimii si originalitatii acesteia. Ea nu este doar o creatie populara, ci are o scanteie de lumina divina izvorata din cartile sfinte. Colindele au si marele rol de a uni generatiile intre ele si de a intari sentimentul comuniunii cu duhul stramosilor si cu Hristos intrupat. Prin frumusetea lor stilistica, prin farmecul arhaic, prin simplitatea exprimarii, prin duhovniceasca legatura a omului cu Dumnezeu, ele raman icoane vechi in altarul spiritual al fiilor Bisericii.
In acest spirit, duminica, 6 decembrie 2009, de sarbatoarea Sf. Ierarh Nicolae, Biserica Ortodoxa nr.1 din Simleu Silvaniei (preot paroh Padurean Ioan), a gazduit un concert de colinde la care au participat toate gradinitele, scolile si liceele din oras.
Acest eveniment se inscrie in calendarul proiectului „Biserica, tinerii si colindele”, initiat si derulat de sectorul catehetic al Episcopiei Salajului, prin parintele Inspector pentru catehizare parohiala Silviu Boha, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj, Primariile si Consiliile locale si cu parohiile din intreaga episcopie.
Proiectul este parte integranta a proiectului ^Hristos impartasit copiilor”, patronat de Patriarhia romana. Aceste proiecte isi propun ca prin activitatile derulate sa apropie tanara generatie de Biserica, de aspectul ei cultic.
Si pentru ca datinile, colindele romanesti cuprind un miez tainic in fata caruia genunchiul se pleaca fara voie, copiii simleuani au trezit in sufletele credinciosilor, care au umplut biserica, bucuria launtrica adusa de „vestea minunata” a Nasterii Domnului in cetatea Betleemului – „cetatea painii”.
Prin grija arhidiaconului Ciprian Bosca si a preotului Cosmin Porcar- coordonatori locali ai evenimentului- peste doua sute de copii au calatorit cu magii si pastorii vestind bucuria Craciunului in Biserica din Simleu. Glasuri de ingeri s-au inaltat spre cer, prin stradania doamnelor educatoare: Breazdau Ana, Macovei Mariana (Gradinita nr.1), Padurean Claudia, Sale Claudia, Balog Alina, Ardelean Florica (Gradinita nr 2.), Iriza Dina, Pop Maria, Chichisan Nadia, Pop Milica, (Gradinita nr.3).
Talentatii elevi simleuani ne-au incantat si inaltat duhovniceste prin versul arhaic sau stilizat al colindelor, indrumati de profesorii lor de religie: Mosincat Melania (Scoala Gimnaziala Silvania), Bosca Nicoleta (Scoala Horea), Rus Doina (C.T.Iuliu Maniu), Mandiuc Luminita (Grup Scolar Ioan Ossian), Porumb Ciprian (CN Simion Barnutiu).
Tinerii colindatori au fost rasplatiti cu aplauze sincere si cadouri oferite de Primaria orasului Simleu, iar coordonatorii grupurilor de colindatori cu diplome de excelenta din partea Episcopiei Salajului, inmanate in cadru festiv de catre Parintele Inspector pentru catehizare Silviu Boha.
Acest eveniment s-a dovedit a fi unul cu rezonanta si se doreste a deveni o traditie cladita in jurul trinomului: Biserica, scoala si comunitate.