Pentru al treilea an consecutiv, echipa Ambulanței pentru Monumente a colindat comunitățile ale căror biserici de lemn au fost salvate de la demararea proiectului. Echipa de oameni destoinici și salvatori de patrimoniu s-a reunit și a început colinda pentru a revedea bisericuțele la care au lucrat, dar și să reîntâlnească oamenii care le-au fost alături în demersul lor de salva patrimoniul sălăjean și de a reda strălucirea de odinioară frumoaselor lăcașe de cult care ne îmbogățesc județul. Au fost colindate bisericile din Bocșița și Porț, Derșida, Mănăstirea Bic, Bozna, Brusturi, Purcăreț și Răstolțu Deșert.
”Suntem în cel de-al treilea an consecutiv în care ne-am strâns să colindăm. Impresia este că tot mai puțin se colindă așa cum se făcea odinioară și, poate și din cauza asta, am dorit să reajungem la unele bisericuțe la care am lucrat. Timpul avut la dispoziție, trei zile, de vineri până duminică (8-10 decembrie) ne-a permis să ajungem doar la opt bisericuțe. A fost o adevărată plăcere să reîntâlnim oameni dragi, să vedem locuri frumoase și familiare și să aflăm bisericuțe în stare bună. Anul acesta colindătorii au fost Bogdan C Pintea, Lehene Valeria și Eusebiu Lehene, Veronica Raileanu Vaida și Eugen Vaida, Pop Vasile, Raluca Popa, Madalina Varga și Tudor Bonta, Andreea Năprădean, Tania Criste Tivadar, Cornelia-Florina Fechete, Bogdan Ilieș, Vladimir Obradovici, Corina Caraba și Neluțu Goia, Sebastian Bandici, Georgeta Barar, Rodica Donca, Sinziana Stanese și Grecu Lukas, Iulia Andreea Dobocan, Dana Coțovanu, Patricia Marina Toma și Maria Toma. În ceea ce privește cântatul, ne-am bazat pe ajutorul colegilor și prietenilor noștrii, Melania Struț și violonistul Casian Calin Jr., și pe suportul instrumental oferit de Călin Borşe Argus și Chis Sabin”, scrie pe pagina Ambulanței pentru Monumente Sălaj.
Comunitățile locale le-au primit colinda cu sufletul deschis și, așa cum e tradiția sălăjeană, cu mese încărcate de bunătăți culinare și licori magice făcute de gospodarii locurilor.
”La final, gândurile noastre din anii trecuți rămân valabile, aceste bisericuțe, într-un fel sau altul, trebuie să fie folosite de către comunități. Să ne vedem cu bine în 2024! Cu ocazia Ajunului Crăciunului, va fi disponibil un colaj realizat din filmulețele realizate în cursul acestor trei zile! Mulțumim gazdelor pentru bucatele alese (de post și de dulce), pentru încrederea acordată și pentru că și-au deschis frumoasele bisericuțe pentru colinda noastră!”, au transmis reprezentanții frumoasei și utilei asociații.