În cadru festiv, la 195 de ani de la nașterea și 145 de ani de la moartea patronului spiritual al unității de învățământ, Alesandru Papiu Ilarian (1827-1877), elevii și cadrele didactice ale Colegiului Tehnic API Zalău au arborat pe catarg drapelul propriu al școlii, alături de drapelul Municipiului Zalău și de drapelele Uniunii Europene și al României. La ceremonia de arborare a drapelului școlii au fost prezenți alături de conducerea Colegiului, de întreg corpul profesoral și elevi, Mihaela Onuțan – reprezentantă a Primăriei Municipiului Zalău și Ungur Avram – inspector școlar-învățământ profesional și tehnic, reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.
Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Colegiului, drapelul a fost special conceput pentru această ocazie, în urma unui concurs de creație adresat elevilor. Din cele 10 propuneri de drapel primite, echipa de proiect a ales propunerea elevului Nagy Ionuț, din clasa a XII-a I.
Tot în cadrul evenimentului, Centrul Expozițional A.P.I. a găzduit vernisajul expoziției ”Ce înseamnă pentru mine patronul spiritual al școlii”, fiind coordonată de profesoarele Rodica Brândușan și Denisa Spătar. Elevii școlii au pregătit și un flash-mob, al cărui coregrafi au fost directorul instituției, profesoara Alina Cozac, și consilierul școlar, Aniela Lung.
Pentru a cinsti patronul spiritual, în cadrul orelor de dirigenție, diriginții vor disemina un material despre viața și activitatea lui Alesandru Papiu Ilarian, realizat de profesoara Rodica Brândușan.
Tot joi, cadre didactice și elevi ai Colegiului au depus jerbe la bustul patronului spiritual.
”În această toamnă se împlinesc 195 de ani de la nașterea și 145 de ani de la moartea patronului nostru spiritual – Alesandru Papiu Ilarian (1827-1877). Pentru a aniversa / comemora aceste date, elevii și profesorii Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” – Zalău derulează proiectul educațional <A.P.I. Trecut, Prezent, Perspective>, derulat în parteneriat cu Primăria Comunei Gârbou și Școala Gimnazială nr.1 Gârbou. Proiectul este dedicat Zilei Mondiale a Educației – 5 octombrie 2022”, informează conducerea unității de învățământ.
Potrivit sursei citate, vineri, 7 octombrie 2022, un grup de elevi și profesori vor organiza o excursie la Gârbou și Bezded. În cadrul vizitei, Biblioteca Comunală Gârbou și Biblioteca Școlii Gimnaziale Nr.1 Gârbou vor primi o donație de carte, constând în aproximativ 250 de volume donate de API Zalău.
Elevii Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” vor înmâna colegilor mai mici de la Școala Gimnazială Nr.1 Gârbou mesaje și gânduri legate de patronul spiritual. De asemenea, la Bezded, va fi vizitată școala și biserica și va fi depusă o jerbă de flori la bustul lui Alesandru Papiu Ilarian din curtea bisericii.
Din echipa de proiect fac parte profesorii Nadia Horvat, Denisa Spătar, Zinia Matyas, Dan Avram, Vasile Sîrb, iar coordonatori sunt Alina Cozac – director, Maria Mada – director adjunct, Gabriela Petruș – consilier educativ, Aniela Lung – consilier școlar și profesorul Mirel Matyas.
Biografia sălăjeanului Alesandru Papiu Ilarian
Alesandru Papiu Ilarian s-a născut la data de 27 septembrie / 9 octombrie 1827 la Bezded (comuna Gârbou). Tatăl lui a fost preotul greco-catolic Ioan Pop, originar din Budiul de Câmpie (azi Papiu Ilarian, județul Mureș), însă la data nașterii lui Alesandru Papiu Ilarian a fost preot în Bezded. Studiile primare le face la Budiu, cele secundare la Gimnaziul Catolic din Târgu Mureș. În anul școlar 1843-1844 a învățat la liceul din Blaj, unde l-a avut profesor pe Simion Bărnuțiu. Se mută apoi la Liceul Piarist din Cluj pe care-l absolvă în 1847. Aici, urmând moda vremii, alături de alți studenți români, și-a luat supranumele latinizat de Ilarian, după numele unui strămoș dinspre tată. A fost considerat ideologul Revoluției Române de la 1848 din Transilvania, participând activ la Adunările Naționale de la Blaj din aprilie – mai 1848. Studiile universitare le face la Viena, până în 1852 și Padova între 1852-1854, unde obține titlul de doctor în drept. Reîntors în țară, între 1855-1858 ocupă o catedră la Facultatea juridică din Iași. În 1862 va fi numit procuror de secție la Curtea de Casație din București. A fost primul român transilvănean ce a făcut parte dintr-un guvern al României. Între octombrie 1863 și ianuarie 1864 a fost ministrul de justiție în guvernul M. Kogălniceanu. A fost primul președinte al societății ”Transilvania” pe care a condus-o între anii 1867-1874. În anul 1868, alături de Mihail Kogălniceanu și George Sion, Papiu devine membru al Academiei Române, fiind primul academician care a rostit un discurs de recepție. A decedat la data de 11/23 octombrie 1877, fiind înmormântat la Sibiu, în curtea Bisericii dintre Brazi.
În țară există trei licee care-i poartă numele: Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” – Târgu Mureș, Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” – Dej și Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” – Zalău.