Cu toate că locuitorii de la poalele Meseşului au inceput să arunce deşeurile pe categorii, informarea deficitară face colectarea mai puţin eficientă.

Zalăul colectează selectiv 15 la sută din deşeurile menajere, datorită implicării autorităţilor, firmei locale de salubrizare şi a locuitorilor oraşului. Din acest punct de vedere oraşul nostru stă bine in comparaţie cu media pe ţară, care abia a depăşit 1 la sută. Este de menţionat că Uniunea Europeană impune Romaniei atingerea unui procent similar cu cel inregistrat in prezent la Zalău.
In oraş sunt 88 de puncte de colectare, in 15 dintre acestea fiind amplasate si recipiente separate pentru eficientizarea colectării selective, urmand ca numărul acestora să se majoreze pană la sfarşitului anului. Deşeurile din construcţii sunt de asemenea colectate in containere separate. De la inceputul anului s-au strans peste 200 de tone de deşeuri din plastic, la polul opus se află aluminiul, cu 600 de kilograme colectate.
Ema Bob, director al AVE Sălaj, ne-a adus la cunoştinţă că zălăuanii nu sunt suficient informaţi in materie de colectare a deşeurilor. Mulţi nu cunosc faptul că deşeurile din plastic, hartie, sticlă şi cele non-reciclabile sunt colectate de maşini diferite. Din acestă cauză, deşi selectează deşeurile, le aruncă la un loc cu cele non-reciclabile.