Vineri, 20 martie, va avea loc simpozionul stiintific „60 de ani de la debutul colectivizarii fortate a agriculturii in Romania”. Actiunea, organizata de Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, sub egida Consiliului Judetean, va avea loc la ora 10,00, la sediul muzeului. Cu aceasta ocazie va fi vernisata, de la ora 13,00, expozitia temporara „De la satul traditional interbelic la satul colectivizat”, expozitie organizata in colaborare cu Arhivele Nationale – Directia Salaj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca si Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei din Sighetu Marmatiei. La eveniment vor participa si cercetatori stiintifici din Bucuresti, Cluj, Oradea, Sighet, Baia Mare si nu in ultimul rand din Zalau. Dupa vernisaj va fi prezentata cartea coordonata de R. Furtos si Gh.Barlea „Colectivizarea in Maramures. Marturii de istorie orala”.
Colectivizarea agriculturii, in simpozion
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...