Suntem nebunii Europei. Statul vrea ca privatii sa produca incat sa sustina o economie competitiva, dar vrea sa si sa iI taxeze bine de tot, plus ca nu se hotaraste cum sa o faca. 

rn

Spunem asta pentru ca primele trei luni care au trecut din acest an au adus nu mai putin de 120 de modificari ale Codului Fiscal. Altfel spus, ziua si modificarea. Aproape ca n-a fost sedinta de guvern fara modificari la Codul fiscal.
Am discutat cu analistul economic salajean Alexandru Tamba, secretarul Clubului Oamneilor de Afaceri din Zalau, care ne spune ca si 30 de modificari intr-un an ale Codului fiscal sunt foarte multe, daramite 120 de modificari in trei luni.
Multe modificari au fost facute in nestavilita alergare a guvernantilor dupa bani. Dintre paguboasele modificari, Alexandru Tamba aminteste introducerea contributiilor sociale in salariul brut al angajatului, care a bulversat pe multi intreprinzatori. Ridicola a fost si modificarea de cateva ori a Declaratiei 600. Apoi s-a ajuns la introducerea declaratiei unice. O alta modificare este cea a pragului pana la care societatile comerciale sunt microintreprinderi. Pana la 1 ianuarie pragul era de 500.000 de euro, acum este de un milion de euro. S-a modificat si pragul pentru a deveni platitor de TVA, de la 220.000 de lei la 300.000 de lei.
Alexandru Tamba este de parere ca toate modificarile duc la o instabilitate a mediului de afaceri, la o crestere a fiscalitatii, la o crestere a birocratiei, la un efort semnificativ, daca nu imposibil, de implementare, la cheltuieli suplimentare pentru intreprinzatori, la cheltuieli crescute din punct de vedere administrativ si la probleme uriase in ceea ce inseamna asigurarea competitivitatii in mediul de afaceri. Mai mult, aceste modificari afecteaza planul de afaceri mediu si lung al intreprizatorilor si, nu in ultimul rand, duce la crearea a mai putine firme decat firmele care se inchid, sunt radiate sau dizolvate. Vorba lui Iohannis – "Are PSD un hobby, de a modifica tot ce e in Romania".