Grupul de consilieri PSD-PLR, șapte consilieri, s-au abținut sau au votat “împotrivă” la majoritatea proiectelor importante din cele 31 aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare. Astfel că trei proiecte de investiții au fost respinse deoarece nu au întrunit numărul necesar de voturi, adică 14 (două treimi din totalul consilierilor locali) pentru a trece. Un alt impediment a fost că la ședință au lipsit trei din cei 21 de consilieri locali, care ar fi putut că asigure majoritatea necesară.

Cartierul Păcii rămâne în mizerie, la obiecția viceprimarului Daniela Coța

Unul dintre cele mai importante proiecte respinse, pentru că a primit doar 11 voturi “pentru”, a fost pro-iectul privind demolarea unui număr de 159 de garaje din cartierul Păcii și modernizarea zonei. Obiecția a venit din partea consilierului Daniela Coța, nemulțumită de numărul mare de garaje propuse spre demolare. Nemulțumit de situație, primarul Radu Căpîlnașiu a luat cuvântul aducându-i la cunoștință viceprimăriței că anul trecut era în favoarea realizării canalizării pluviale și apreciază că votul ei de acum nu poate fi catalogat decât unul politic. Primarul a argumnetat necesitatea demolării garajelor în vederea amenajării de parcări și spații verzi, și că majoritatea rețelelor de iluminat public și canalizare se află sub aceste garaje și sunt programate lucrări pentru modernizarea lor. Primarul a mai menționat numărul mare de solicitări pentru locuri de parcare în cartierul Păcii și în zona Poliției, în condițiile în care peste 50 la sută din garaje sunt utilizate în alte scopuri decât adăpostirea mașinilor, a mai spus primarul.

Rămășițele Uzinei Electrice nu se valorifică, de dragul lui “nu” politic al pesediștilor din consiliu

Un alt proiect respins pe motiv de neîntrunirea numărului de voturi a fost legat de aprobarea vânzării cotei părți a municipiului Zalău, de 385 de metri pătrați, a unui teren către proprietarul imobilului.
Cel de-al treilea proiect de investiție respins ca urmare a voturilor împotrivă al consilierilor social-democrați și liberal-reformatori a fost proiectul de hotărâre privind adoptarea unor măsuri pentru valorificarea bunurilor fostei Uzine Electrice. Daniela Coța a obiectat că nu a fost informată asupra viziunii municipiului asupra Uzinei Electrice. Primarul a opinat că “este un vot strict politic”. stop_coloana “Deci vreți să rămână bunuri din sistemul de termoficare, așa, să se degradeze”, a subliniat edilul, după care a explicat că Uzina Electrică se ocupă în prezent de mentenanța centralelor termice în școli, instalațiile individuale pe gaz fiind soluția acceptată și aprobată de Consiliul Local ca fiind cea mai eficientă și mai ieftină, raportat la pierderile Uzinei Electrice și lipsa de perspective privind trecerea zălăuanilor înapoi la sistemul centralizat pentru a se justifica investițiile mari de care Uzina Electrică avea nevoie.

Și… puțin populism

Pesediștii au obiectat și cu privire la prețurile de pornire la licitație pentru hala agrolimentară. S-au legat de taxa de 17 euro pe metrul pătrat pentru depozitare, în timp ce primarul a dat ca exemplu că prețul este jumătate din cât se percepea pentru vânzătorii de lebeniță pe domeniul public. Referitor la prețul pentru închirierea meselor pentru țăranii cu fructe și legume, primarul a spus că majorarea este de 1 leu, de la 7 lei pe masă la 8 lei pe masă, pe zi, doar că masa este mai mică, dar și condițiile sunt altele.


 După constituirea noului PNL (fostul PNL plus fostul PDL), în Consiliul Local Zalău dreapta are majoritatea de 11 consilieri din cei 21, în timp ce coaliția PSD-PLR a rămas cu 10. Majoritatea PNL a decis în august anul trecut și înlocuirea viceprimarului PSD Daniela Coța cu consilierul PNL Claudiu Bârsan. Însă hotărârile Consiliului Local au fost atacate în instanță de Prefectură, astfel că Daniela Coța a rămas viceprimar până ce instanța va da o soluție definitivă. Tot de atunci, Daniela Coța și consilierii care o susțin fac opoziție politică puternică la propunerile aparatului administrativ al primarului Radu Căpîlnașiu, copreședinte al PNL Sălaj. În condiții cum au fost cele de ieri, când anumiți consilieri PNL lipsesc din ședințe, pesediștii obțin câștig de cauză, reușind să adune mai multe voturi decât dreapta, votând disciplinat politic. Cât de păgubos este acest război politic pentru zălăuani se vede din ședința de ieri, iar câtă pagubă va mai face Zalăului rămâne de văzut.