CNAIR amână evaluarea ofertelor pentru construirea Tunelului Meseș

tunel

 

 

 

Deși speram ca la finalul lunii mai să știm măcar firma care va construi mult așteptatul Tunel Meseș de pe sectorul Poarta Sălajului -Nușfalău al Autostrăzii Transilvania, vom mai avea de așteptat. CNAIR a amânat până în 28 iunie termenul pentru evaluarea ofertelor depuse, potrivit datelor care apar în SICAP.

Inițial, termenul anunțat pentru finalizarea procedurii de evaluare și desemnarea câștigătorului a fost 31 mai. Și, în contextul în care conflictul care bloca procedura, adică lupta în instanță între italienii de la WeBuild și turcii de la Makyol, a fost soluționat, era de așteptat ca termenul să fie respectat. Se pare însă că va mai dura o lună până când vom afla câștigătorul.

Licitația pentru lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, cu Tunelul Meseș, lung de aproape 3 kilometri, a fost lansată în urmă cu aproape un an și jumătate, în februarie 2023.

Până la termenul limită, în vara anului trecut, s-au depus șapte oferte pentru realizarea Tunelului Meseș. Au fost interesați de lucrare Asocierea SA & PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o (România – Bosnia Herțegovina); WEBUILD SPA – MILANO (Italia); IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. (Turcia); Asocierea MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (Turcia); MAPA INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia); Asocierea NUROL INSAAT VE TICARET A.S. – DUYGU TAAHHÜT VE İNŞAAT A.Ş. (Turcia); Asocierea TEKFEN INSAAT VE TESISAT A.S. – DOGUS INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia).

Execuția subsecțiunilor Poarta Sălajului- Zalău și Zalău- Nușfalău, cu o lungime totală de 41 de km, este o lucrare complexă, ce implică și execuția Tunelului Meseș, cu două galerii, în lungime de 2,89 km și cu 2 benzi de circulație pe sens, precum și construcția a 65 de viaducte, poduri și pasaje.

Durata de realizare a contractului este de 78 de luni, din care 18 luni destinate proiectării și 60 de luni pentru execuție. Referitor la costuri, contractul are o valoare estimată cuprinsă între 7,4 și 8,8 miliarde lei, acesta fiind cel mai mare contract ca valoare pe partea de infrastructură rutieră lansat în achiziție.