În 14 septembrie 2023, un moment istoric pentru dezvoltarea cercetării, inovării și tehnologiei a avut loc la Cluj-Napoca: semnarea contractului pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție a Institutului de Inteligență Artificială (IA).

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligență Artificială va fi amplasată în campusul universitar al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

Aceasta va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilități de cercetare, echipamente de înaltă performanță și infrastructură IT de ultimă generație.

Contractul a fost câștigat de firma KÉSZ România în asociere cu SDC Proiect SRL.

Laboratoarele de cercetare vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație (sisteme de calcul High Performance Computer, servere specializate pentru deep learning și pentru stocare Big Data, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc.) care vor genera soluții inovatoare în domenii de mare actualitate precum:

  • Internet of Things, sisteme cyber-fizice, sisteme inteligente, mobilitate autonomă și conectată și soluții de tip oraș inteligent/smart city;
  • senzori și circuite integrate pentru sisteme inteligente;
  • arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia (text, voce, video);
  • robotica socială prin utilizarea inteligenței artificiale aplicată în zona roboticii non-industriale;
  • securitate cibernetică și aplicații spațiale pentru utilizare civilă;
  • e-agricultură: aplicarea tehnologiilor digitale și robotizate în agricultură – smart agri;
  • e-administrație / e-guvernare;
  • e-sănatate: diagnosticarea precoce și monitorizare, diagnosticul la distanță, telemedicină și modelare de programe informatice.
  • tehnologii de comunicare verbală om-mașină folosind inteligența artificială și tehnologii de prelucrare a limbajului natural.

Institutul va contribui la crearea unor nișe de excelență pe piața forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale și la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare competitive la nivel european și internațional, care vor aduce vizibilitate și prestigiu regiunii.

Crearea acestui institut va genera o dimensiune care va permite accesul la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative.

Sursa informației: cluju.ro