La Cluj a avut loc marti, 8 ianuarie, dezvelirea statuii marelui om politic salajean Iuliu Maniu, amplasata in spatele Bastionului Croitorilor si realizata de sculptorul Ioan Marchis. 

rn

La eveniment au fost prezenti numerosi clujeni, oficialitati, dar si fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu.
O parte din oficialitatile prezente au tinut discursuri. Printre acestia, fostul presedinte al Romaniei intre anii 1996 – 2000, profesorul Emil Constantinescu, a spus ca a fost onorat sa accepte invitatia la aceasta ceremonie, tinand apoi un discurs dojenitor la adresa celor care inca duc dorul regimului comunist.
Reprezentand un omagiu adus marelui om de stat transilvanean, inaugurarea monumentului coincide cu implinirea a 146 ani de la nasterea acestuia, in 8 ianuarie 1873.
Parintele Cristian Borz, salvatorul Casei lui Iuliu Maniu din Badacin, unde este preot paroh, a fost si el prezent la dezvelirea monumentului de la Cluj.
“De ziua de nastere, la Cluj, Iuliu Maniu are statuie. La temelia acesteia sta pamantul adus din Dealul {arinei de la Badacin, pamant in care a dorit sa astepte invierea mortilor. Statuia a fost donata orasului de catre presedintele filialei Cluj a Academiei Romane, Emil Burzo”, a scris parintele Cristian Borz pe facebook.
Statuia lui Iuliu Maniu a fost realizata la initiativa Filialei Cluj-Napoca a Academiei Romane.

rn

Un bust al lui Iuliu Maniu a fost dezvelit
si in Baia Mare la finele anului trecut

rn

Un eveniment important dedicat memoriei marelui om politic salajean Iuliu Maniu a avut loc in 26 octombrie, in Baia Mare. “n capitala judetului vecin a fost dezvelit, intr-un cadru solemn, Monumentul comemorativ Iuliu Maniu, eveniment caruia publicatiile maramuresene i-au dedicat spatii largi.
Bustul artizanului Marii Uniri a fost realizat de artistul Ioan Marchis cu ocazia Centenarului, la initiativa Asociatiei salajenilor din Maramures „Porolissum”, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures si al Primariei Baia Mare.
Simbolizand renasterea marelui Iuliu Maniu, la temelia monumentului a fost asezata o piatra din casa sfinxului de la de la Badacin, ca un simbol apropiat sufletului sau. Importanta acordata acestui eveniment de comemorare a atras oameni ai mediului academic si oficialitati judetene si locale. Alaturi de academicianul prof. dr. ing. Emil Burzo, presedintele Filialei Cluj a Academiei Romane, a participat si presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, dar si primarul Municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, precum si cadre militare.

rn

Preotul Cristian Borz se straduieste de trei ani
sa reabiliteze Casa Memoriala Iuliu Maniu din Badacin

rn

Parintele Cristian Borz din Badacin a reusit salvarea unui capitol important din istoria de 100 de ani a Romaniei, incepand in urma cu trei ani demersurile pentru reabilitarea monumentului istoric Casa Memoriale Iuliu Maniu din Badacin. Neavand sprijin din partea autoritatilor, Cristian Borz a reusit sa sa porneasca o miscare civica, cetateni din toata tara, chiar si din strainatate, contribuind prin donatii.
In perioada 2015 – 2018 s-au efectuat lucrari de consolidare/finisaj si restaurare tamplarie din lemn. A fost reconditionat bustul lui Iuliu Maniu din fata casei de la Badacin, s-au refacut bancile de pe aleea care urca spre mormintele familiei Maniu. Mai sunt de facut insa lucrari impportante pentru reabilitarea completa a monumentului istoric. Cei care doresc sa contribuie o pot face donand in conturile: Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400;
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com, deschise la Raiffeisen Bank, Agentia Simleu Silvaniei.

rn

Iuliu Maniu s-a nascut la 8 ianuarie 1873 in localitatea Badacin, comuna Pericei, pe atunci in comitatul Salaj (in judetul Salaj de astazi), fiu al lui Ioan si Clara Maniu. 

rn

Si-a petrecut copilaria la Simleu Silvaniei si Badacin, a urmat scoala primara la Blaj, absolvind, apoi, liceul reformat calvin din Zalau. A facut studii la Universitatea din Cluj (Facultatea de Drept – 1891-1896), pe care le-a continuat la Budapesta si la Viena, unde a devenit doctor in drept in anul 1896.
Personalitate marcanta a istoriei nationale, Iuliu Maniu a contribuit prin actiunile sale la emanciparea romanilor ardeleni si a jucat un rol esential in infaptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanti politicieni romani dintre cele doua Razboaie Mondiale.

rn