Explicatii in cel mai mic detaliu de la Inspectorat despre inscrierea copiilor la scoala
Din luna martie incep inscrierile in clasa pregatitoare. Pentru prima data, copiii vor merge organizat la scoala de la sase ani. Parintii interesati au la dispozitie un numar de Telefon Verde gratuit catre Inspectoratul Scolar Judetean, o brosura si personal pregatit pentru a-i informa cat mai corect.

Parintii ai caror copii se afla la varsta inscrierii in clasa pregatitoare pot solicita, incepand din aceasta dimineata, toate informatiile necesare cu privire la organizarea claselor si inscrierea copiilor in primul an de scoala Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj care, dupa publicarea in Monitorul Oficial a metodologiei de aplicare a Legii Educatiei nationale prin care clasa pregatitoare trece de la gradinita la ciclul de invatamant primar, a editat o brosura cu intrebari si raspunsuri pe intelesul tuturor si a infiintat un „telefon verde”, unde parintii se pot lamuri cum, cand, unde vor invata odraslele lor. Brosura redactata de specialistii in educatie este multiplicata in peste 200 de exemplare si transmisa directorilor de gradinite in cadrul unei intalniri ce va avea loc pe parcursul zilei de azi, directori care, la randul lor, o vor multiplica si distribui parintilor interesati. Brosura cuprinde un set de 19 intrebari si tot atatea raspunsuri punctuale, iar daca parintii nu vor fi pe deplin lamuriti dupa parcurgerea brosurii vor putea solicita informatii suplimentare. „Ministerul Educatiei a promis finalizarea metodologiei in luna ianuarie, ceea ce s-a si intamplat. A fost publicata in Monitorul Oficial ieri , iar noi vom acorda toate lamuririle necesare, mai ales ca acest aspect intereseaza foarte multa lume”, a precizat inspectorul scolar general, Ioan Abrudan. Amintim ca, potrivit Legii Educatiei nationale, ciclul primar de invatamant va fi alcatuit, din anul scolar 2012-2013, din cinci ani de studii – clasa pregatitoare, clasele I, a II-a, a III-a si a IV-a.
Cine merge in clasa pregatitoare
In clasa pregatitoare vor fi inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la 31 august 2012, inclusiv, la solicitarea parintelui sau tutorelui legal, precum si copiii care implinesc 6 ani intre 1 septembrie – 31 decembrie 2012, numai la solicitarea scrisa a parintilor sau tutorilor legali si daca evaluarea de catre experti atesta pregatirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. Copiii care au implinit 6 ani la 31 august 2012 si frecventeaza in anul scolar in curs grupa mare, pregatitoare pentru scoala sau copiii care nu frecventeaza grupa mare dar evaluarea dezvoltarii lor efectuata de experti atesta pregatirea acestora pentru scoala, vor fi inscrisi in clasa I. De asemenea, copiii care in acest an implinesc 6 ani dar parintii nu doresc inscrierea lor in invatamantul primar sau daca dezvoltarea lor recomanda, ei vor fi inscrisi la gradinita in grupa mare. Ministerul nu a uitat in metodologie sa precizeze ca in clasa pregatitoare din invatamantul special sunt inscrisi copiii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar. Numai la solicitarea scrisa a parintilor, in clasa pregatitoare speciala pot fi inscrisi si copiii intre 6 si 8 ani, impliniti la data inceperii anului scolar.
2.700 de copii salajeni se inscriu in clasa pregatitoare
Potrivit planului transmis de Inspectoratul Scolar Judetean Ministerului Educatiei si Cercetarii, in Salaj sunt propuse spre infiintare, incepand cu anul scolar 2012-2013, 120 de clase pregatitoare, din care 24 de clase sunt organizate pe raza municipiului Zalau. In aceste clase, conform statisticilor intocmite de directorii gradinitelor, vor fi inscrisi aproximativ 2.700 de copii care se incadreaza, sub aspectul varstei, in normele de inscriere in clasa pregatitoare. Inspectoratul Ioan Abrudan a precizat ca, la nivel national, in clasa pregatitoare vor fi inscrisi aproximativ 400 de mii de elevi. Pentru ca la un moment dat se crease o isterie a locatiei clasei pregatitoare, Abrudan a tinut sa sublinieze ca in Salaj toate clasele pregatitoare vor fi organizate la scoala, neexistand nicio unitate de invatamant gimnazial care sa nu aiba spatiul necesar organizarii acesteia.
Scolile decid cine va preda la clasa
Ioan Abrudan a declarat ieri in cadrul conferintei de presa ca la clasa pregatitoare va preda numai personal specializat, ramanand la latitudinea unitatilor de invatamant sa decida daca va fi o educatoare cu dubla-specializare sau o invatatoare. „La clasa pregatitoare va preda orice cadru didactic care este ca-lificat sa predea la invata-mantul primar. Nu vor fi probleme cu personalul, majoritatea educatoarelor au dubla specializare, asadar nu va fi nicio problema”, a declarat inspectorul Abrudan. In plus, toate cadrele didactice care vor preda la clase pregatitoare vor beneficia, inainte de inceperea anului scolar 2012-2013, de o formare specifica. Pe parcursul clasei pregatitoare, copiii nu vor da teste si nu vor primi calificative, ci vor fi folosite modalitati de incurajare si recompensare specifice varstei. Sala de clasa va fi adaptata varstei copiilor, fiind utilizate resurse de invatare adecvate.

Inscriere in patru pasi
In brosura editata special pentru informarea parintilor este publicat si calendarul inscrierilor. Astfel, prima runda de inscrieri va fi organizata in perioada 5-16 martie, pentru parintii care solicita inscrierea copilului la scoala de circumscriptie – scoala la care copilul este arondat in functie de domiciliul familiei. A doua runda de inscrieri va fi organizata in perioada 20-27 martie, cand vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la o alta unitate scolara decat cea de circumscriptie, numai pe locurile ramase libere dupa repartizarea copiilor din circumscriptia scolara solicitata de parinti. In a treia etapa, 23-25 aprilie, vor fi inscrisi copiii care au solicitat inscrierea la o alta scoala decat cea de circumscriptie, dar care nu au fost inmatriculati din lipsa locurilor, sau copiii care nu au fost inscrisi in niciuna din etapele anterioare. Ultima etapa a inscrierilor va avea loc in perioada 2-9 mai, cand este asigurata inscrierea copiilor care nu au participat la nicio etapa de inscriere organizata anterior sau nu au fost inmatriculati din diverse motive, chiar daca au fost inscrisi in etapele anterioare.
In ce consta inscrierea
In momentul inscrierii, parintii nu sunt obligati sa se prezinte la unitatea scolara impreuna cu copilul care va fi inscris. Personalul scolii va completa o fisa -tip de inscriere in prezenta parintilor, completarea acesteia avand loc la secretariatul unitatii scolare si nu dureaza mai mult de 10 minute. Parintele va depune la secretariat pentru completarea fisei o copie xerox a certificatului de nastere al copilului, dar va trebui sa aiba asupra lui si actele originale. Dupa completarea actelor, parintele va semna pentru validarea corectitudinii completarii datelor. Pentru cei care solicita inscrierea copiilor la o alta scoala decat cea de circumscriptie in care sunt mai multe solicitari decat locuri disponibile, reprezentantii scolii vor solicita, dupa caz, un certificat medical de incadrare in grad de handicap, un act doveditor ca elevul este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii, un document doveditor ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala, un document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic sau angajat in invatamant, precum si o dovada in cazul in care copilul are un frate sau sora care invata in acea unitate de invatamant la care se solicita inscrierea. Rezultatele inscrierii vor fi afisate la scoala la care s-a depus solicitarea de inscriere. Inspectorul general, Ioan Abrudan, a subliniat faptul ca inscrierile sunt gratuite, fiind total interzis sa se acorde bani sau alt avantaj material pentru inscriere. Daca acest lucru se va intampla, va fi considerat abuz, iar cei carora li se solicita bani pot depune reclamatii la telefonul verde 0.800.801.100.
Inspectoratul Scolar Judetean Salaj are „telefon verde”

Din aceasta dimineata devine functionala si „linia verde” a Inspectoratului Scolar Judetean. Numarul de telefon „0.800.816.260” poate fi apelat gratuit de luni pana vineri, intre orele 9.00 – 17.00, iar informatiile suplimentare vor fi oferite de trei specialisti ai Inspectoratului Scolar – Melania Gardan, director al Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, Adina Mesaros, coordonator al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica, si Claudia Boha, inspector de specialitate – religie in cadrul ISJ Salaj. Inspectorul Ioan Abrudan a dat asigurari ca cei trei specialisti vor raspunde prompt tuturor intrebarilor parintilor, astfel incat inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sa decurga in cele mai bune conditii. De asemenea, informatii suplimentare se pot obtine de la toate unitatile de invatamant.