În condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 este în continuă creștere, iar Zalăul se apropie de pragul de 3/1000 de locuitori, iar județul de 2/1000 de locuitori, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sălaj a adoptat o hotărâre care stabilește modul în care se pot desfășura evenimentele private -nunți, botezuri și alte asemenea petreceri.

Deși prefectul Dari Toma a recunoscut că e doar o chestiune de timp până când Sălajul va ajunge la 100 de îmbolnăviri noi, zilnic, petrecerile nu se interzic, iar sălile de evenimente vor funcționa în continuare. E drept, cu unele mici restricții. Abia când incidența va trece de 6/1000 de locuitori se vor interzice astfel de evenimente.

În urma ședinței extraordinare a Comitetului Județeam pentru Situații de Urgență Sălaj, desfășurată în data de 22 septembrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a stabilit că, acolo unde incidența cumulată a cazurilor este mai mică sau egală cu 2/1000 de locuitori, se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.), cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în exterior sau de maximum 150 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unui suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1000 de locuitori. În acest caz, participarea este permisă doar pentru următoarele categorii de persoane: sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care du trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, se alfă în perioada cuprinsă între 15-a zi și a 180-zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Acolo unde incidența cumulată a cazurilor este mai mare 2/1000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unui suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană în județele/localitățile unde incidență cumulată la 24 zile este mai mare de 2/1000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1000. Participarea este permisă, în această situație, doar pentru următoarele categorii de persoane: sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, se alfă în perioada cuprinsă între 15-a zi și a 180-zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) pană la capacitatea maximă a spatiului în exterior unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Condiția este ca toate persoanele participante să fie vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, se alfă în perioada cuprinsă între 15-a zi și a 180-zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Se permite organizarea de evenimente private în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/conturi de evenimente, până la capacitatea maximă a spatiului în interior, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1000, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS CoV 2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Acolo unde incidența cumulată a cazurilor este mai mare 3/1000 de locuitori, și mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori, se permite organizarea de evenimente private cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru următoarele categorii de persoane: sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, se alfă în perioada cuprinsă între 15-a zi și a 180-zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Aceste evenimente sunt interzise abia atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS CoV 2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19. Organizatorii evenimentelor au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital folosind secțiunea „Verificare reguli interne“ din aplicația mobilă „Check DCC“ pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului, fară a reține nici un fel de date sau informații din certificatul verificat.