Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit miercuri pentru negocieri privind funcțiile politice care revin fiecărui partid. La finalul întâlnirii, președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că acolo unde sunt președinți de consilii județene de la un partid, același partid va desemna și prefectul.

„Unde este preşedinte al Consiliului Judeţean va fi şi un prefect de la acelaşi partid. Poate să existe una sau două excepţii, dar asta este regula de bază. Aceasta a fost regula la care s-a ajuns până la urmă, vom încerca să compensăm în celelalte filiale cu alte funcţii. Există peste 140 de funcţii, numiri politice care vor fi făcute şi atunci cine nu ia prefect va avea o altă funcţie – secretar de stat şi aşa mai departe”, a explicat liderul liberalilor.

În felul acesta, Florin Cîțu își asigură liniștea la Cluj, acolo unde atât primarul municipiului reședință de județ, Emil Boc, cât și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, au fost deranjați de faptul că prefectul e de la UDMR, nu de la PNL.

Ce se întâmplă cu Dari Toma, prefectul de Sălaj?

Situația este cumva asemănătoare în Sălaj cu cea de la Cluj. Prefectul județului Sălaj este Dari Toma, de la UDMR, iar fostul prefect liberal Virgil Țurcaș, acum subprefect, ar avea șanse să revină pe funcție, dacă se păstrează algoritmul de negociere. Însă, dacă ne uităm la pozițiile ocupate de liberali la nivel guvernamental și coroborându-le cu declarațiile lui Florin Cîțu, sunt șanse mari ca Dari Toma să rămână în continuare prefect. Liberalii sălăjeni nu prea au cum să ceară funcția, din moment ce președintele filialei, Lucian Bode, este ministru de Interne, iar Bogdan Ilea este secretar de stat la Ministerul Justiției.

Nu știm cum va juca PSD Sălaj în cazul celor două funcții, cea de prefect, ocupată de udemerisul Dari Toma, și cea vacantă de subprefect, după demiterea useristei Andreea Ciortea. Cum UDMR Sălaj și PSD Sălaj au o colaborare tradițională la nivel de județ, s-ar putea ca pesediștii de la noi să nu atenteze la funcția ocupată de Dari Toma. Însă le rămâne funcția de subprefect, unde trebuie să desemneze o persoană. Putem doar să speculăm întoarcerea fostului prefect PSD, Florin Florian, pe această funcție. Doar că pierderea alegerilor interne și a alegerilor pentru șefia Consiliului Județean s-ar putea să nu-l facă eligibil pentru ocuparea postului. Un alt nume care ar putea fi propus de PSD ca subprefect este Sergiu Panie, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean din mandatul trecut. Însă PSD are și alte nume sonore în interior care ar putea ocupa funcția, cum ar fi fostul senator Gheorghe Pop sau fostul președinte al Consiliului Județean, Tiberiu Marc. Rămâne de văzut ce vor decide cei de la PSD.