Rămâne de văzut cine ”decontează” guvernarea Ciucă începând din mai 2023…

Coaliția de la guvernare scârțâie chiar dacă, aparent, măsurile pentru ”dezvoltarea” României curg gârlă și își fac efectul precum ”scrie” în programul de guvernare. În ultimele zile se vorbește din nou despre remanierea unor miniștri, vehiculându-se aceleași nume – Virgil Popescu de la Energie, Sorin Cîmpeanu de la Educație, Vasile Dâncu de la Apărare – care s-au mai vehiculat și anterior ”evaluării” făcute de Premierul Nicolae Ciucă la împlinirea a șase luni de guvernare. Doar că atunci, Ciucă a arătat că toți miniștrii și-au făcut treaba și nu a fost remaniat nimeni.

Timpul a demonstrat însă că prețul pe care românii îl plătesc pentru traiul de zi cu zi e tot mai scump. Exagerat de scump pentru veniturile populației. Compensarea prețurilor la energie nu a făcut decât să îndese în conturile băieților deștepți miliarde de euro din bugetul statului și alte miliarde din bugetele și așa mici ale românilor. Prețurile la absolut toate produsele au luat-o razna din cauza crizelor multiple, mai ales din cauza prețurilor la combustibil. Prețul la motorină și benzină a fost compensat cu 50 de bani/ litru la pompă, dar e o măsură care nu a ieftinit nici produsele de bază scumpite și din cauza costurilor transportului, dar care îndeasă alți bani de la bugetul statului în conturile celor bogați. Concluzia este că și majoritatea românilor sărăcesc, dar și bugetul României sărăcește. Ultimele cifre lansate de Ciolacu e că 3 la sută din PIB merg în acest an pe compensare și plafonare. Mai mult decât bugetul Educației sau cel al Sănătății. Numai că la aceste bugete ale domeniilor cheie pentru populație s-au zgârcit toți guvernanții până acum, dar nu s-au zgârcit să ia măsuri din timp. S-au cheltuit miliarde de euro pentru ce? Că românii, fie persoane fizice, fie firme, fie instituții de stat, plătesc tot bani grei pentru energie electrică și gaze. Lucru dovedit prin facturile fiecăruia, la care se adaugă și banii ”compensați” de la bugetul de stat. Câțiva o duc bine, iar acei câțiva înregistrează profituri pe care le vom afla cât de curând.

Se anunță și proteste, dar cam ”subțiri” comparativ cu protestele din anii anteriori pentru cauze nesemnificative față de cele pe care le trăim zi de zi. Cineva de la guvernare va plăti prețul ultimilor ani pandemici și ”crizați” pe toate planurile. Și aici începe iar discuția politică: cine va deconta guvernările de criză?

Guvernarea rotativă, subiectul care îi macină pe social-democrați

Conform protocolului Alianței, în mai 2023 ar trebui ca funcția de Prim-ministru al Guvernului României să revină PSD. Analiștii spun că n-ar fi bine ca tocmai înainte de marele an electoral 2024 să se verse pe capul social-democraților toate cioburile guvernării. În ultimele zile au existat o serie de speculații pe acest subiect, potrivit cărora PSD nu ar mai dori postul de teama erodării imaginii în ochii electoratului. Însă, Marcel Ciolacu, președintele PSD, se arată viteaz și asumat. Prin declarațiile sale din aceste zile spune că este pregătit să devină Premier din mai 2023, așa cum a fost înțelegerea inițială cu Partidul Național Liberal, la instaurarea lui Nicolae Ciucă.

Va fi bine pentru partidul pe care-l conduce? Nu prea, indiferent care dintre social-democrați va fi desemnat Prim-ministru. „Dacă colegii mei vor considera că eu sunt cea mai potrivită persoană să-i reprezint ca și prim-ministru, eu am să fiu”, spune Marcel Ciolacu. Mai mult decât atât, nerespectarea protocolului alianței ar avea ca efect alegerile anticipate. Ori aceste alegeri vor avea alte costuri pentru români.

„În primul rând, e o onoare să fii prim-ministru, nu e pe dorințe, nu e pe dorite. Dorința mea ține de votul colegilor mei. Dacă colegii mei vor considera că eu sunt cea mai potrivită persoană să-i reprezint ca și prim-ministru, eu am să fiu. Protocolul este clar și am anunțat că dacă nu se face această rotativă altă variantă decât alegeri anticipate nu există”, a precizat liderul PSD.

PNL e de acord cu rotativa. UDMR e câștigător, oricum

La liberali a cam fost tăcere în ultima vreme, doar sunt ocupați cu guvernarea. Singurul care a făcut declarații pe subiectul guvernării rotative a fost purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, care a declarat că rotativa guvernamentală ”este un angajament luat de partid la formarea coaliţiei, iar PNL îşi respectă angajamentele”.

Pentru liberali este firesc să-și dorească pasarea guvernării fix în an pre-electoral pentru că așa câștigă niște procente, păstrează funcții sau le multiplică, în timp ce PSD va deconta toate efectele guvernării de dreapta din ultimii ani. Mizează pe veșnica memorie scurtă a românilor.

În timp ce USR și, mai nou, Forța Dreptei, se zbat să facă oarișce opoziție, singurii care-și văd liniștiți de guvernare sunt liderii UDMR.

Stroe a adăugat că un subiect de o asemenea importanţă (guvernarea rotativă -n.red.) trebuie discutat în coaliţie, înainte de orice fel de declaraţii publice.

”Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție. Nu există astăzi în partid nici o altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului. Orice subiect de o asemenea importanță se discută în coaliție, înainte de orice fel de declarații publice”, a declarat liberalul Ionuț Stroe.