Medicii de familie pot imuniza populația cu vaccinurile anti-SARS-CoV-2 și la domiciliul pacienților, după ce Guvernul României a aprobat miercuri o ordonanță în acest sens. Prin același act normativ se reglementează și vaccinarea populației în ambulatoriile de specialitate ale unităților medicale. Pentru fiecare pacient vaccinat la domiciliu, medicul este remunerat cu 60 de lei din partea statului, în timp ce pentru vaccinul administrat la cabinet, medicul de familie primește 40 de lei. Pentru pacienții vaccinați în ambulatoriu, medicii primesc 40 de lei pentru fiecare persoană vaccinată.

Tarifele includ şi consultaţia medicală, precum şi raportarea şi monitorizarea reacţiilor adverse postvaccinale.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: ”Vrem să stimulăm vaccinarea”

    Interesul populației pentru vaccinarea anti-Covid 19 a a scăzut în ultimele luni, în ciuda faptului că autoritățile au încercat o sumedenie de metode care să-i încurajeze pe oameni să se vaccineze. Și cum tot autoritățile avertizează că se apropie valul IV al pandemiei, acum se încearcă noi metode de remunerare a medicilor și de facilitare a vaccinării pentru populație.

  „Am creat cadrul legal pentru ca un număr semnificativ de persoane să poată fi imunizate de către medicul de familie la domiciliu. Este o măsură ce are drept scop stimularea vaccinării și protecția cu precădere a persoanelor vârstnice, nedeplasabile sau mai greu deplasabile. Pentru vaccinarea la domiciliu, am crescut tariful cu 50%, la 60 de lei/inoculare, de la 40 de lei/inoculare cât este la cabinet, diferență menită să acopere cheltuielile de deplasare. De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice poate începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a proteja mai bine acele persoane care au şi cel mai mare risc de a se îmbolnăvi şi a dezvolta complicaţii în caz de infecţie cu SARS-CoV-2”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, după ședința de Guvern.

Vaccinarea la medicul de familie, posibilă până anul viitor

   În luna aprilie a acestui an, după eșecurile și rateurile platformei naționale Ro vaccinare și după toate bâlbele organizatorice ale campaniei de vaccinare, tot Guvernul României a decis simplificarea procedurii și, implicit, acces mai ușor la vaccin, reglementând vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 și în cabinetele medicilor de familie. Așadar, li s-a oferit medicilor de familie, în primă fază, câte 30 de lei pentru fiecare persoană imunizată cu ambele doze de vaccin. Pentru că medicii de familie nu s-au înghesuit să încheie contractele cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru a oferi și acest serviciu pacienților, tot Guvernul a decis la scurt timp majorarea tarifului de la 30 de lei la 40 de lei pentru fiecare pacient imunizat. Această măsură urma să fie valabilă până la data de 30 septembrie 2021, iar în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, perioada contractuală a fost prelungită până la 31 martie 2022. Tot până la această dată, medicii de familie vor putea imuniza populația împotriva SARS-Cov-2 și la domiciliu sau în ambulatoriile de specialitate.

”Cele două măsuri sunt prevăzute a fi în vigoare până la data de 31 martie 2022, termen până la care a fost prelungită și activitatea de administrare a vaccinului de către medicii de familie în cabinetele proprii pentru persoanele înscrise pe lista proprie, pentru cele care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii”, se arată în comunicatul Guvernului.

Trei cazuri noi de Covid 19 în Sălaj și un deces

      În timp ce autoritățile încearcă să convingă populația să se vaccineze, statisticile ne arată că se înregistrează noi cazuri de pacienți care au contactat virusul SARS-CoV-2. Dacă ieri se înregistra un singur caz nou în Sălaj, azi au fost communicate de Instituția Prefectului trei cazuri noi de pacienți pozitivi. În total, sunt 24 de cazuri pozitive în prezent, din care 10 persoane spitalizate pe secţie, 14 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimțit să se izoleze (monitorizate de medicul de familie). Nu este nici o persoană spitalizată  pe secții ATI, dar s-a înregistrat un deces – o femeie în vârstă de 70 de ani, decedată la data de 25 august, având și hipertensiune arterială și obezitate.

Incidența cazurilor la nivel de Sălaj este de 0,007 cazuri la mia de locuitori, repartizarea incidenței pe fiecare unitate administrativ-teritorială fiind: ŞIMIŞNA 2.54; ALMAŞU 2.08; POIANA BLENCHII 0.86, SÂNMIHAIU ALMAŞULUI 0.59; MIRŞID 0.40; SOMEŞ-ODORHEI 0.35; ŞĂRMĂŞAG 0.30; ORAŞ JIBOU 0.09; ORAŞ ŞIMLEU SILVANIEI 0.06; MUNICIPIUL ZALĂU 0.04.