Suntem o adunatura de ipocriti, plafonati si zgarciti. Cum altfel s-ar putea explica faptul ca, intr-un oras cu 60.000 de locuitori sau, mai mult, intr-un judet cu peste 240.000 de suflete, nu s-au gasit 300 de persoane dispuse sa plateasca 50 de lei pentru a vedea un spectacol de teatru, in care nume precum Maia Morgenstern garantau, din start, o reprezentantie de mare calitate? Ar putea spune, unii, ca de vina a fost pretul prea mare intr-o vreme de criza, cum este cea pe care o traversam. Dar criza nu afecteaza, cel putin deocamdata, zecile de medici specialisti din Zalau care castiga, lunar, la cabinetele lor private, sume pe care un muritor de rand le castiga intr-un an. De criza nu au parte nici „privilegiatii” din Justitie si de la Interne, care, luandu-i in calcul doar pe sefi, ar fi putut umple pana la refuz sala de spectacole. Bilete si-ar fi permis, chiar si cu criza in carca, si sutele de oameni de afaceri pentru care cei 50 de lei reprezinta, cu siguranta, bani de mic dejun. Din pacate, nici una dintre categoriile enumerate nu s-a inghesuit la casa de bilete pentru a-si completa bunastarea materiala cu una spirituala. Si ce este si mai suparator este faptul ca astfel de oameni cu bani sunt, din pacate, ultimii care ar plati pentru cultura, dar primii care considera ca li se cuvin invitatii gratuite.
Problema este ca o situatie de genul celei create saptamana trecuta la Zalau, cand spectacolul „O noapte furtunoasa” a fost anulat din lipsa de spectatori, ar putea face ca, pe viitor, teatrele importante sa se gandeasca de doua ori inainte de a se decide sa vina la Zalau cu o reprezentatie. Si cum nu este prima data cand se intampla asa ceva, nu e de mirare ca viata culturala a Zalaului este asa cum este. Paradoxul este ca tot noi, cei care preferam sa dam banii pe orice altceva decat pe cultura, strigam cat ne tine gura ca nimeni nu face nimic pentru a scoate Zalaul din acest vid cultural. Pacat de cei putini care isi doresc si apreciaza actul cultural, dar, tocmai pentru ca sunt putini, nu pot avea parte de asa ceva.
Cine are nevoie de cultura?
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...