Cinci unitati de invatamant din Salaj s-au imbogatit fiecare cu cate un microbuz destinat transportului elevilor.
Cheltuielile de administrare sunt ale primariilor.
Ministerul Educatiei a repartizat pentru Salaj cinci microbuze scolare noi care au fost predate ieri de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean edililor si directorilor de scoli din cinci unitati administrativ- teritoriale salajene. Ceremonia de inmanare a cheilor celor cinci microbuze a fost organizata in parcarea din spatele Primariei Zalau. Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, a fost maestrul de ceremonie si a declarat ca si aceste masini, precum celelalte 75 de microbuze date deja in folosinta scolilor din judet, au fost achizitionate prin programul guvernamental „microbuze scolare”, program derulat prin intermediul Ministerului Educatiei si vor aduce, cu siguranta, satisfactie in randul elevilor care vor beneficia de ele. „Vor aduce satisfactie in inimile elevilor care apartin unitatilor de invatamant din cinci unitati administrativ-teritoriale, acolo unde ajunge, incepand cu ziua de astazi, cate un microbuz scolar. Aceste microbuze vor efectua transportul elevilor din localitatea natala spre localitatea unde isi desfasoara activitatea unitatea de invatamant. Satisfactia e justificata pentru ca sunt microbuze noi, printre cele mai moderne care circula pe soselele din Europa si, sigur, este vorba si de siguranta transportului elevilor”, a declarat inspectorul Abrudan. Aceste cinci microbuze au fost predate Primariei Creaca, Primariei Cristolt, Primariei Hida, Primariei Crasna si Liceului Reformat „Wesseleny”. Primariile sunt cele care vor suporta cheltuielile de inmatriculare, angajarea unui sofer si asigurarea combustibilului pentru utilizarea microbuzelor scolare.
La Cristolt va functiona o singura scoala
Primarul comunei Cristolt, Ioan Cheseli, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca microbuzul scolar va fi utilizat abia din anul scolar 2012-2013, cand scolile din Valeni, Muncel si Poiana Ontii vor fi inchise, astfel ca cei 25 de copii care invata la aceste scoli vor fi nevoiti sa faca naveta la scoala din Cristolt. „Sigur ca, atat elevii, parintii, cat si cadrele didactice si-ar fi dorit ca elevii sa frecventeze scoala din localitate. Avand in vedere situatia demografica a ultimilor ani, am fost nevoiti sa acceptam din doua rele, raul cel mai mic si sa ducem elevii la scoala de centru din Cristolt. Avem timp suficient pana in septembrie sa pregatim totul – inmatriculare, sofer, astfel incat totul sa decurga in cele mai bune conditii”, a conchis Ioan Cheseli.
La Creaca, microbuzul parcurge 80 de kilometri zilnic
Microbuzul scolar predat ieri Primariei Creaca este „mana cereasca” pentru elevii din cele noua sate componente ale comunei. Primarul Eugen Terec a declarat ieri ca cel mai greu se descurca in privinta transportului sapte elevi din Ciglean care, pentru a ajunge la scoala din Creaca, sunt transportati in prezent in conditii improprii – cu o masina Dacia, autorizata printr-o hotarare de Consiliu Local. Directorul Scolii Creaca, Gabriel Zaharia, spune ca microbuzul va parcurge aproximativ 80 de kilometri zilnic pentru a-i aduce la Creaca pe copiii din satele apartinatoare.
Comasarea scolilor – cea mai buna varianta
Programul guvernamental de achizitionare a microbuzelor scolare a inceput in anul 2006. De la inceputul pogramului si pana in prezent, inclu-zand aceste cinci masini, in Salaj sunt 80 de microbuze scolare. Ioan Abrudan a specificat ca asigurarea transportului elevilor reprezinta un factor destul de important care contribuie la cresterea calitatii actului de educatie. Totodata, Abrudan spune ca mai sunt necesare microbuze pentru elevii salajeni, dar solicitarea din partea unitatilor de invatamant, din partea primariilor, a administratiilor locale depinde de cum va gandi fiecare administratie locala reteaua de inva-tamant. „Sunt unele administratii care vor sa cheltuiasca mai mult pe intretinerea unitatilor si vor cheltui mai putin cu transportul. Altele vor alege comasarea scolilor si atunci vor cheltui mai multi bani cu transportul. Noi optam pentru a doua varianta, comasarea unitatilor de invatamant pentru ca isi aduce contributia la cresterea calitatii procesului de invatamant, prin eliminarea invatamantului simultan”, a conchis inspectorul general. Criteriul dupa care s-au repartizat microbuzele a fost acelasi uzitat si in anii trecuti – numarul elevilor care vor fi transportati, al distantelor, al posi-bilitatilor de transport si cel al uni-tatilor administrative care comaseaza unitatile de invatamant.
Cinci microbuze scolare noi pentru elevii salajeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...