Trei din copii au fost transportaţi în stare gravă la Spitalul de Urgenţă pentru Copii din Bucureşti


Cinci copii, împreună cu mama lor, au fost transportaţi de urgenţă în noaptea de dumincă spre luni la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Zalău, după ce locuinţa lor din apropierea Ortelecului a luat foc. Potrivit informaţiilor primite de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, luni, în intervalul orar 1.10 şi 4.25, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) au fost aduşi şase pacienţi care prezentau arsuri provocate de flăcări. 

Copilul cel mai mic, un băiat în vârstă de doi ani şi o lună, a fost cel mai grav rănit, fiind diagnosticat cu arsuri pe 80 la sută din corp. Grav rănită a fost şi o fată în vârstă de 12 ani, care a suferit arsuri pe 70 la sută din corp. Fratele lor în vârstă de nouă ani a suferit arsuri pe 13 la sută din suprafaţa corpului, fiind al treilea cel mai grav rănit. Ceilalţi doi copii, două fete, una în vârstă de 7 ani şi alta în vâstă de 14 ani, au suferit arsuri de gradul I. Din cele transmise de Spitalul Judeţean, cele două fete au fost tratate în UPU, însă leziunile suferite de acestea nu au necesitat internarea în spital.
În ceea ce o priveşte pe mamă, în vârstă de 36 de ani, aceasta a prezentat arsuri pe cinci la sută din corp. Femeia a fost tratată în UPU, după care a fost internată în secţia Chirurgie, compartiment Arşi.
Cei trei copii care au fost grav răniţi – băiatul de doi ani şi o lună, băiatul de nouă ani şi fata de 12 ani – au fost transferaţi la aeroportul din Cluj-Napoca, de unde au fost preluaţi de o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, pentru a fi tran-sportaţi la spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), aeronava a efectuat un “zbor umanitar de urgenţă pe ruta Otopeni – Cluj-Napoca – Otopeni” pentru a-i transporta pe pacienţi, care au “suferit arsuri în urma unui accident casnic”.
Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de o echipă medicală a SMURD şi de maiorul Dragoş Tudose, medic, şi plutonierul Dumitru Miu, paramedic, ai Bazei 90 Transport Aerian.
Misiunea a fost executată la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de stop_coloana Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne, iar echipajul a fost format din locotenentul-comandor Florin Ianculescu, căpitanul Ovidiu Dragomir şi maistrul militar Dragoş Chiper.

Nimeni nu a văzut cum casa izolată de lume a fost mistuită de flăcări

Potrivit informaţiilor primite de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, copiii, împreună cu mama lor, au fost transportaţi la UPU cu ajutorul unui echipaj SMURD şi a unei ambulanţe din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Sălaj. Din cele transmise de cei de la ISU, pompierii nu au fost solicitaţi să stingă incediul, deoarece, fiind izolată locuinţa, pe un deal, nimeni nu a văzut-o în timp ce flăcările o mistuiau. Cei de la SMURD şi de la SJA Sălaj au fost anunţaţi să vină după victime după ce tatăl copiiilor a reuşit să ajungă în Ortelec cu căruţa la un vecin care avea telefon şi care a sunat la 112. Tot cu căruţa au fost aduse şi victimele incendiului, deoarece drumul până la bordeiul unde stătea familia e impracticabil, ducând printr-o pădure, departe de Ortelec.

Locuinţa era unul din bordeiele coloniei de romi de lângă pădure

Victimele provin dintr-o familie de romi, după cum spun reprezentanţii ISU, şi locuiau izolaţi într-un fel de bordei, fără lumină sau apă, undeva pe un deal, înconjuraţi de pădurea de la capătul străzii Părului din Ortelec. Nu se ştie exact cât a durat incendiul din locuinţa amărâtă, deoarece echipajele nu au reuşit să ajungă până acolo, însă se presupune că focul a distrus totul.
Localnicii de la capătul străzii Părului cu care am vorbit ne-au spus că numai cu căruţa sau cu o maşină mare se poate ajunge pe dealul unde stă familia de romi. Mai bine de un kilometru desparte dealul de strada Părului. E un drum izolat, prin pădure, ce duce la locuinţele amărâte ale romilor ce s-au stabilit pe deal. Mai încolo, după ce cobori o vale, dai de un al doilea deal, spun localnicii, unde stau alte familii de romi în case făcute din chirpici.