Cina cea de Taina a devenit din ce in ce mai copioasa de-a lungul secolelor
Cina cea de Taina, ultima masa a lui Iisus Cristos alaturi de discipolii sai, potrivit Noului Testament, a devenit, in pictura, din ce in ce mai copioasa de-a lungul secolelor, artistii desenand farfurii si cantitati de alimente din ce in ce mai mari. Doi cercetatori americani au analizat 52 dintre cele mai cunoscute lucrari care au ca subiect „Cina cea de Taina”, realizate intre anii 1000 si 2000. Ei au ajuns la concluzia ca, de la un secol la altul, de-a lungul unui mileniu, marimea farfuriilor asezate in fata lui Iisus si a discipolilor sai, raportata la marimea medie a capetelor personajelor pictate, a crescut cu pana la 65,5%. Marimea felului principal de mancare prezentat in tablou a crescut cu 69,2%, iar marimea bucatii de paine din pictura a crescut cu 23,1%. Atunci cand starea de conservare a picturilor le-a permis specialistilor sa vada in ce consta felul de mancare principal, ei au putut sa vada ca era vorba despre peste fript sau anghila (18%), friptura de miel (14%) sau friptura de porc (7%). In opinia lor, acest fenomen reflecta succesul agriculturii de-a lungul ultimelor zece secole.
