Biserica greco-catolica din Chilioara, care adaposteste moastele Sfantului Anton de Padova si ale Sfantului Ierarh Nicolae ar putea deveni un important loc de pelerinaj pentru credinciosi.
Lacasul in care pot fi venerate moastele celor doi sfinti se afla in localitatea Chilioara, comuna Cosei. Biserica, ce poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, precum si al Sfintilor Nicolae si Anton, a fost construita in perioada 2004-2009 si sfintita in 15 august a.c. Artizanii acestei lucrari sunt doi fii ai satului, actualmente slujitori ai Domnului in Italia. Este vorba de protopopul de Bolognia-Imola, parintele Marin Muresan si de protopopul de Venetia, parintele Vasile Alexandru Barbolovici. Cei doi clerici au purtat in permanenta pe umerii lor grija infaptuirii acestui vis. S-au mai alaturat acestei idei, atat credinciosiii din localitate, cat si rectorul Seminarului din Bologna, Don Carlo cu mama sa, prin donatii de materiale de constructii. Don Carlo este un ocrotitorul romanilor, studenti si preoti, care invata sau activeaza in Italia. De ajutorul sau au beneficiat, in acelasi timp, si biserici ortodoxe, greco-catolice si penticostale din Romania.
O CASA A DOMNULUI FARA PERECHE
Biserica realizata la Chilioara ar putea fi ravnita de multe comunitati chiar si din zone urbane pentru frumusetea ei. La intrare cre-dinciosii sunt intampinati de o monumentala poarta de lemn; mai apoi, in curte, de statuia Sfantului Anton primita in dar de la Basilica Sfantului Anton din Padova. Deasupra intrarii in biserica se afla o scena din mozaic ce ilustreaza Adomirea Maicii Domnului, estimata la 20.000 euro. In lacas pot fi admirate trei candelabre de murano, deosebit de frumoase, de peste 30.000 euro, precum si iconostasul, sculptat in lemn de tei, de Nicolae Campean din San-marghita (Cluj). Icoanele de pe iconostas infatiseaza pe Maica Domnului cu pruncul, pe Domnul Isus pe tron, arhanghelii, sfintii protectori, praznicele si evenimente importante din viata lui Isus (nasterea Maicii Domnului, prezentarea Maicii Domnului la Templu, Buna Vestire, Nasterea Mantuitorului, Botezul Domnului, Schimbarea la Fata, Intrarea in Ierusalim, Invierea, Inaltarea, Pogorarea Spiritului Sfant, Adormirea Maicii Domnului), apostolii, Mahrama, chipul Man-tuitorului, 12 prooroci, Maica Domnului oranta si Crucea.
PELERINAJ LA MOASTE
Moastele, dupa ne-a informat parintele Sabin Cicsa, preotul paroh al bisericii greco-catolice din Chilioara, au fost primite prin mijlocirea preotului Barbolovici si cu ajutorul preotului Enzo Poiana, rectorul Basilicii Sfantul Anton din Padova.”Ele au fost aduse aici nu pentru a fi tinute inchise, ci pentru a fi venerate de toti acei care cred, indiferent de confesiune, in ajutorul Sfantului Anton si al Sfantului Nicolae. De ele se pot bucura si cei care nu sunt din sat. Fie ca sunt organizati in grupuri, fie singuri, toti sunt bineprimiti si asteptati la Chilioara, dar cu rugamintea de a anunta inainte. Intentionam ca in functie de programul bisericilor din judet si din Zalau sa mergem si noi cu moastele in pelerinaj, nu doar sa asteptam credinciosii aici”.
La Chilioara, sarbatoare pe 10 noiembrie
Azi, 10 noiembrie credinciosii greco-catolici din Chilioara, si nu numai, vor marca sfarsitul postului la Sfantul Anton, inceput din prima marti de dupa Inaltarea Sfintei Cruci. Intre orele 9.00 si 10.00 credinciosii vor fi primiti pentru spovedanii. Apoi, pana la ora 11.30 va fi oficiata Sfanta Liturghie, dupa care vor fi rostite rugaciuni speciale, de multumire, de dezlegari si, in final, credinciosii se vor inchina la sfintele moaste, care vor fi expuse in interiorul lacasului. In intervalul orar 15.00-18.00 va fi organizat un program de adoratie euharistica la Sfantul Sacrament, iar de la ora 18.00 liturghia, pentru cei care nu pot ajunge dimineata.