O gospodărie din România a avut, în al doilea trimestru al acestui an, venituri medii lunare de 5.077 lei, în timp ce venitul mediu pe persoană a fost de 1.973 lei, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.
Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în aceeași perioadă, în medie, de 4.163 lei lunar pe gospodărie și 1.618 lei pe persoană. În procente, cheltuielile au reprezentat 82 la sută din venituri.
Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.693 lei lunar pe gospodărie (1.823 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 384 lei lunar pe gospodărie (149 lei pe persoană).
Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8 la sută din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19 la sută), veniturile din agricultură (1,9 la sută), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8 la sută), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1 la sută) precum şi veniturile în natură (7,6 la sută), în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6 la sută).
Principalele cheltuieli efectuate în gospodăriile din România sunt consumul de bunuri alimentare și nealimentare, servicii, transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei).
Cheltuielile pentru investiţii, destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, cumpărării de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, doar 0,7 la sută.
Am cheltuit pe alcool și tutun mai mult decât pentru sănătate și îmbrăcăminte
Potrivit statisticilor, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în medie, 37,7 la sută din consumul gospodăriilor. 9,2 la sută din câștiguri s-au dus pe alcool și tutun, 15, 2 la sută pentru cheltuieli legate de locuință (plata apei, gazului, electricității), pentru mobilier și dotarea locuinței am cheltuit cam 6,2 la sută din câștiguri, pentru sănătate 5,1 la sută, pentru transport 6,1 la sută, pentru comunicații 6,8 la sută, pentru îngrijire personală, protecție socială, diverse produse și servicii am alocat 5,1 la sută din cât am câștigat, în timp ce pentru recreere, sport și cultură am direcționat 1,2 la sută din câștiguri, iar pentru asigurări și servicii financiare 0,7 la sută.