Ceremonie impresionantă la întronizarea noului Episcop al Sălajului

În prezența a sute de credincioși, cu participarea a numeroși preoți din eparhie, a autorităților locale și județene, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost întronizat duminică, 6 aprilie, Episcop al Sălajului.
Ceremonia a avut loc la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Zalău, la finalul Sfintei Liturghii. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu opt ierarhi al Bisericii Ortodoxe Române.
Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.
Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a citit gramata mitropolitană, actul oficial emis de Sinodul Mitropolitan prin care se recunoaște și se prezintă noul episcop al Sălajului, iar Mitropolitul Andrei i‑a înmânat Preasfințitului Părinte Benedict însemnele slujirii arhierești: mantia, crucea, engolpionul și cârja, simboluri ale responsabilității și slujirii episcopale.
Prezent la eveniment a fost și secretarul de Stat pentru Culte, Ciprian-Vasile Olinici, care l-a felicitat pe noul episcop al Sălajului.
„Tinereţea, erudiţia, experienţa în misiunea socială vă sunt însoţitori consistenţi în acest nou început. Este un timp al speranţei şi al vindecării pentru preoţii şi credincioşii de aici şi sunteţi chemat să fiţi omul şi slujitorul acestei speranţe”, a spus, în cuvântrea sa, Ciprian-Vasile Olinici.
Preotul Claudiu Nechita, vicar al Episcopiei Sălajului, a transmis mesajul de întâminare pentru noul episcop.
„Vă întâmpinăm cu inimi deschise, căci în persoana Preasfinţiei Voastre vedem chipul ierarhului tânăr, plin de râvnă, înţelepciune şi dragoste jertfelnică faţă de Biserică şi poporul ei, omul ce odihneşte, cum spunea Apostolul Pavel ucenicului său, Timotei, care aduce pace, echilibru şi înnoire duhovnicească”.
„Un loc special îl voi oferi pastorației tinerilor, nu foarte mulți rămași în orașele mici sau la sate, însă cu nădejdea că se vor întoarce cândva. Lucrarea filantropică va fi de maxim interes pentru activitatea mea misionară, înțelegând nevoile multe și urgente ale diverselor categorii sociale, dar și exigența participării Bisericii la îmbunătățirea calității vieții”, a rostit, în fața celor prezenți, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.




Mesaje de bun venit i-au fost adresate noului Episcop al Sălajului și de către autorități. Din partea administrației județene, i-a fost oferită distincția “Porta Praetoria”, “pentru râvna duhovnicească și rodnica slujire arhierească, pentru dragostea părintească față de cler și credincioși, precum și pentru neobositul efort de păstrare și promovare a valorilor Bisericii Ortodoxe Române”.
“Prin voia lui Dumnezeu și lucrarea Duhului Sfânt, sunt convins că Preasfinția Voastră, Părinte Benedict, veți fi acel păstor blând, dar ferm, acel călăuzitor care va aduce lumină în suflete, echilibru în cuvânt și curaj în lucrare. În numele meu, al Consiliului Județean Sălaj și al comunității pe care o reprezint, vă asigur de toată prețuirea, deschiderea și colaborarea noastră sinceră. Ne dorim, împreună, să lucrăm pentru binele oamenilor – trup și suflet – pentru ca județul nostru să nu fie doar mai prosper, ci și mai curat, mai unit, mai apropiat de Dumnezeu. Bine ați venit în mijlocul nostru, preasfințite părinte! Să vă fie pașii binecuvântați, cuvântul roditor și păstorirea spre slava lui Dumnezeu, întărirea și mângâierea credincioșilor din Țara Silvaniei. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze Eparhia și întregul nostru județ!”, a transmis, în cuvântul său, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.
„Dincolo de dimensiunea sa spirituală, instalarea Preasfinției sale Benedict pe tronul episcopal al Sălajului este un eveniment cu puternice semnificații culturale și sociale, care se vor adeveri în anii ce vor urma, un eveniment menit să readucă liniștea și pacea într-o comunitate puternic încercată în ultima perioadă de îndoială și neîncredere. Preasfinția Voastră, fie ca nobila lucrare duhovnicească la care sunteți chemat să stea sub semnul harului! În toată această misiune, Instituția Prefectului vă va fi alături!”, este mesajul prefectului Claudiu Bîrsan.
„Consilierii județeni PSD Sălaj salută cu bucurie întronizarea Preasfinției Sale Benedict Vesa ca Episcop al Sălajului. Este un moment cu profundă încărcătură spirituală și simbolică pentru întreaga noastră comunitate, iar noi, aleșii social-democrați ai județului, ne exprimăm deschis recunoștința și speranța într-o colaborare rodnică, în slujba binelui comun. Credem cu tărie că unitatea dintre valorile credinței și responsabilitatea civică este temelia unei comunități puternice și armonioase. Îi urăm Preasfinției Sale sănătate, putere și luminare de la Dumnezeu, iar nouă tuturor – mulți ani de conlucrare cu folos pentru Sălaj!”, au transmis consilierii sălăjeni social-democrați.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș din județul Alba, în familia preotului Ioan și a preotesei Elena-Mărioara Vesa, primind la botez numele Valentin-Cosmin.
Intrat în viața de mănăstire, a fost tuns în monahism în data de 17 ianuarie 2015 la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei).
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului chiar în ziua în care a împlinit 36 de ani, pe 13 februarie 2020. Hirotonia a avut loc zece zile mai târziu, pe 23 februarie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.




La momentul hirotoniei, Preasfinția Sa a afirmat că își dorește să fie prieten al tinerilor și că se va „osteni din răsputeri pentru acest lucru”
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și a urmat studii la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția (2009-2011), precum și la Instituto Teologico „Sant’Antonio Dottore” din Padova, Italia (2011-2012). Deține două titluri de doctor, obținute la universitățile din Cluj-Napoca și Padova.
Autor a numeroase cărți, studii și articole, Preasfinția Sa este un bun cunoscător al limbilor clasice – siriacă, greacă și latină –, precum și al celor de circulație internațională, precum engleza, franceza și italiana. Din 2013, este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.
În prezent, este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Istoria Episcopiei Sălajului
Potrivit informațiilor furnizate de Episcopia Sălajului, în data de 18 octombrie 2007, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, întrunită în şedinţă extraordinară, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Bartolomeu, la acea vreme Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a hotărât, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea Episcopiei Sălajului.
În data de 22 octombrie a anului 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a votat, tot în unanimitate, înfiinţarea Episcopiei Sălajului, aceasta fiind, în acel moment, penultima Eparhie creată în interiorul graniţelor ţării, doar Episcopia Devei şi Hunedoarei luând fiinţă mai târziu.
În data de 19 decembrie 2007, au fost aleşi cei 30 de membri clerici şi mireni ai Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului, iar în data de 10 ianuarie 2008, în biserica „Sfânta Treime” din Zalău, a fost constituită, în mod oficial, Adunarea Eparhială.
În data de 12 februarie a anului 2008, s-au desfăşurat, la sediul Mitropoliei din Cluj-Napoca, lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi a avut loc consultarea acestuia cu membrii Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului, fiind propuşi doi candidaţi pentru alegerea de Episcop al Sălajului, în persoana Preasfinţitului Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi a Preasfinţitului Părinte Petroniu Sălăjanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei.
În data de 5 martie 2008, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, a avut loc alegerea de Episcop al Sălajului de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în urma căreia, Preasfinţitul Părinte Petroniu a devenit cel dintâi Episcop al Sălajului.
Ceremonia întronizării Preasfinţitului Părinte Petroniu ca Episcop al Sălajului a fost oficiată în ziua de 13 aprilie 2008, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Zalău, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Bartolomeu, într-un sobor de 17 Ierarhi, în prezenţa unui mare număr de preoţi, a autorităţilor centrale, judeţene şi locale, de faţă fiind și numeroşi credincioşi.
În data de 7 septembrie 2010 s-a pus piatra de temelie a sediului Centrului Eparhial, iar în data de 25 noiembrie s-a turnat primul planșeu. În 2011 s-a ridicat clădirea până la acoperiș, s-a realizat instalația electrică și au fost tencuiți pereții. În anul 2012 s-au continuat lucrările de finisare ale clădirii și s-a realizat instalația sanitară.
În data de 1 august 2012 s-a început pictarea paraclisului Centrului Eparhial, iar în 12 septembrie s-a sfințit piatra de temelie a paraclisului.
Paraclisul cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” se află situat la etajul I al sediului Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului. Motivul pentru care a fost ales a fi Sfântul Evanghelist Luca drept octotitor al paraclisului se datorează faptului că în data de 18 octombrie 2007, ziua prăznuirii sfântului, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, sub președinția Înaltpreafințitului Părinte Bartolomeu Anania, a hotărât înființarea Episcopiei Sălajului.
Paraclisul a fost târnosit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 14 septembrie 2013, cu prilejul vizitei Preafericirii Sale în Episcopia Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și Preasfințitul Părinte Iustin, pe atunci Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.