Înfiinţat în 2011, la Zalău, Centrul Noro a împlinit 10 ani de existență – un deceniu dedicat persoanelor cu boli rare din România.

Povestea, astăzi una de succes datorită faptului că oferă șansa la o viață mai bună pesoanelor cu afecțiuni rare, a pornit din suferința unor părinți ai unui copil care suferă de o boală rară. Dorica Dan și Tiberiu Dan nu s-au oprit la a-și ajuta propria fiică, au vrut să ofere sprijin pentru cât mai multe persoane și familii care trec prin astfel de situații. Așa au pus pe picioare centrul NoRo.

Înființat de Asociaţia Prader Willi din România (APWR), în parteneriat cu Centrul pentru boli rare Frambu din Norvegia şi alţi parteneri din țară și străinătate, centrul asigură, pentru pacienţii cu boli rare din România, o gamă largă de posibilități terapeutice: terapie comportamentală, terapie senzorială, logopedie, kinetoterapie, hidroterapie, masaj, fizioterapie, ergoterapie, meloterapie, art-terapie. Peste două mii de persoane au trecut, în cei 10 ani de activitate, pragul Centrului NoRo de la Zalău.

Orice boală care afectează o persoană din 2.000 este considerată rară. Din păcate, mulți pacienți nu sunt nici măcar diagnosticați. În România, avem, oficial, cam 6.500 de persoane luate în evidența Ministerului Sănătății, dar numărul lor real se apropie de un milion, spune Dorica Dan. Pentru 90% dintre persoanele cu boli rare din întreaga lume nu există încă tratament.

“Adevărat ambasador al comunității de boli rare, doamna Dorica Dan a luptat pentru drepturile pacienților, a schimbat mentalități și a pus la punct un nou sistem de îngrijire pentru cei în suferință, unde serviciile medicale se îmbină cu cele sociale. În plus, a redat speranța familiilor greu încercate, le-a susținut și le-a încurajat.Astăzi, grație eforturilor remarcabile ale doamnei Dorica Dan și ale echipei dumneaei, în Centrul Noro, pacienți cu boli rare din întreaga țară au șanse reale de diagnosticare și tratament, au șansa la o viață mai bună. Implicarea și stăruința de care a dat dovadă au pus România pe harta Europei în privința terapiilor dezvoltate pentru bolnavi. Cu siguranță mai sunt multe lucruri de făcut, dar am convingerea că prin această determinare exemplară, dar și printr-o colaborare solidă cu autoritățile, cu mediul de afaceri, cu comunitatea în ansamblul ei, profesioniștii de la NoRo vor continua să revoluționeze domeniul patologiilor rare.Felicit din inimă întreaga echipă a Centrului NoRo, vă mulțumesc pentru tot ce faceți pentru oamenii care suferă de boli rare și vă asigur de tot sprijinul Consiliului Județean Sălaj în proiectele pe care le dezvoltați. La mulți ani, Centrul NoRo și mult succes!”, a fost mesajul transmis de Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

“În urmă cu 10 ani, doi zălăuani cu suflet de aur au găsit formula de succes pentru a reda zâmbetul și copilăria unor oameni speciali, prin înființarea Centrului NoRo. Acum, la ceas aniversar, le mulțumesc fondatorilor acestui Centru, doamnei Dorica și domnului Tiberiu Dan, pentru că au pus Municipiul Zalău pe harta puținelor orașe care dau o șansă copiilor care suferă de boli rare, asigurând servicii sociale aplicate nevoilor fiecărui beneficiar. Totodată, apreciez efortul depus de întreg personalul care activează în cadrul Centrului și să nu uitați că pe lângă tratamentul specific fiecărei afecțiuni, empatia, răbdarea și solidaritatea de care dați dovadă sunt adevărate medicamente pentru suflet.Lucrurile valoroase, care oferă rezultate notabile și satisfacție, se realizează prin multă muncă și dăruire. Sunt sigur că acum, după 10 ani, performanța fiecărui beneficiar vă dă putere să continuați!De-a lungul vieții, avem nevoie de modele care să ne inspire, de adevărate valori morale și profesionale. Prin serviciile oferite și categoriile de beneficiari cărora se adresează, acest Centru contribuie semnificativ la asigurarea sănătății comunității și cred cu tărie că inițiatorii, fondatorii și partenerii acestui proiect sunt exemple de bună practică și adevărate modele de viață. Sunt alături de toți cei care dau o rază de speranță pentru o viață normală, susțin dezvoltarea acestui tip de servicii, iar administrația locală va fi, ori de câte ori este nevoie, un partener care va sprijini proiectele demarate și un pilon în dezvoltarea serviciilor oferite. Felicitări pentru activitatea desfășurată și mult succes în proiectele viitoare!”, a transmis primarul Zalăului, Ionel Ciunt.

Cei 10 ani de activitate împliniți în 28 iunie au fost marcați, duminică, prin Ziua porţilor deschise la Centrul NoRo, şi Conferinţa Europeană “Îngrijirea integrată în bolile rare”, organizată luni. 

Sursa foto: Facebook, Centrul NoRO