Cu o investitie de 800.00 de lei, 20 de sate uitate de lume au telefonie si Internet
De cand se stiu au fost izolati de lume. Pentru a ajunge in centrul de comuna trebuie sa parcurga kilometri. Postasul ajunge rar aici, iar pentru ca sa vorbeasca la mobil erau nevoiti sa se urce pe vreo colina, la vanatoare de semnal. Gratie unui program derulat timp de patru ani de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), acestor oameni li s-a creat o punte de comunicare cu lumea prin instalarea de telecentre in 20 de sate ale Salajului. In respectivele spatii, doritorii au acces la servicii de telefonie si Internet, fiecare telecentru fiind echipat cu minim doua aparate telefonice, prin intermediul carora pot primi si initia apeluri telefonice locale, nationale si internationale, doua calculatoare conectate la Internet si un fax. In toata tara, de servicii similare se bucura cetatenii din alte 613 sate izolate.
Pana in 2007, in Preoteasa, comuna Valcau de Jos, nu exista nici macar un telefon, spune primarul Ionel Rosan. De cand cu telecentrul, situatia s-a schimbat, iar telefonul public din dotare este solicitat zilnic pentru convorbiri nationale si chiar internationale, pentru ca multi au rudenii plecate in strainatate. Pe langa cele doua calculatoare cu care a fost dotat telecentrul, autoritatile au mai achizitionat sapte, astfel ca sala functioneaza, in prima parte a zilei, ca laborator de informatica pentru elevii scolii generale din sat.
700 de suflete numara satul Fagetu, comuna Plopis. Pana la punerea in functiune a telecentrului, cea mai urgenta modalitate de comunicare era trimiterea unei telegrame.
Telecentrelor din Fagetu si Preoteasa li se adauga cele din Petrindu (Cuzaplac), Santa Marie (Sanmihaiu Almasului), Domnin (Somes Odorhei), Sighetu Silvaniei (Chiesd), Marin (Crasna), Fildu de Sus (Fildu de Jos), Mesteacanu (Almasu), Galpaia (Balan), Cozla si Lemniu (Letca), Valeni (Cristolt), Cosniciu de Sus (Ip), Calacea (Garbou), Aleus si Cerasa (Halmasd), Trestia (Hida), Doh (Maeriste) si Tamasa (Cuzaplac).
^Localitatile incluse in programul national de instalare a telecentrelor au fost selectate in functie de numarul de locuitori si de gradul redus de disponibilitate a serviciilor de telefonie. De asemenea, autoritatile locale din aceste localitati si-au exprimat interesul de a participa la proiectul lansat de Autoritate^, ne-a declarat Catalin Marinescu, presedintele institutiei amintite.
Centrele de comunicatii vor functiona cel putin trei ani
Instalarea telecentrelor, de regula in incinta caminelor culturale, a scolilor ori gradinitelor, a implicat cheltuieli de peste 800.000 de lei, in conditiile in care, sustin reprezentantii ANCOM, costul mediu net cu fiecare telecentru depaseste 40.000 de lei. Banii provin din fondul pentru serviciul universal, la care contribuie furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului, cu o cifra de afaceri mai mare de trei milioane de euro.
Telecentrele trebuie sa functioneze pe o perioada de minim trei ani, dupa care echipamentele puse la dispozitie de catre furnizor vor intra in proprietatea primariei, care poate decide sa continue administrarea spatiului impreuna cu furnizorul de retele si servicii de comunicatii electronice.
Cele mai izolate localitati din Salaj pot acum comunica rapid cu lumea
Articole
Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...Zalău: Copiii Centrului de zi au fost ținta ”operațiunii Christmas child”. O mână de oameni au adus zâmbete pe chipurile și în inimile lor
Luna decembrie a fost luna bucuriei și pentru copiii care frecventează Centrul de zi înființat de Primăria Municipiului Zalău și care funcționează prin Direcția de Asistențǎ Socialǎ. După orele de școală, copiii de aici au beneficiat de o serie de activități specifice sezonului, iar parteneri din Zalău și de peste hotare au pus suflet și tot ce au putut pentru a le dărui copiilor daruri și clipe memorabile. Și-au dat mâna Primăria Municipiului Zalău, vluntari din Finlanda,…
Mai mult...