Cei mai mari investitori straini sunt… romanii care muncesc afara

Romania s-a situat în 2015, ca si in urma cu doi ani, in 2014, pe a treia poziţie în UE la surplusul rezultat de pe urma transferurilor personale de fonduri, cu o sumă de 1,74 miliarde de euro, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul european de Statistică – Eurostat. România a fost devansată de Polonia, cu 2,97 miliarde de euro, şi de Portugalia, cu 2,59 miliarde de euro.
Anul trecut, in ţara noastră au intrat 1,637 de miliarde de euro din spaţiul comunitar şi 539 de milioane de euro din ţările din afara UE. Ieşirile de fonduri au fost de 429 de milioane de euro, dintre care 297 milioane de euro au mers în interiorul UE şi 132 milioane de euro în afara UE.
În ceea ce priveşte statele membre, cele mai mari ieşiri de bani s-au înregistrat în Franţa (10 miliarde de euro), Marea Britanie (7,7 miliarde de euro), Italia (6,4 miliarde de euro) şi Spania (6,2 miliarde de euro).
Potrivit Eurostat, cele mai mari deficite de pe urma transferurilor le-a înregistrat Franţa (9,5 miliarde de euro), Marea Britanie (cinci miliarde de euro), Italia (4,2 miliarde de euro) şi Germania (3,5 miliarde de euro).